ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέδια για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας διχάζουν τον κόσμο

14 Απριλίου 2020, 07:05

images

Με προσοχή και με καλά μελετημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα εξετάζουν οι χώρες τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας που επιβλήθηκαν με σκοπό τον περιορισμό των κρουσμάτων covid-19. Αυτό δεν θα συμβεί σήμερα ή αύριο αλλά από τα τέλη Απριλίου αναμένεται κάποιοι να βάλουν σταδιακά σε εφαρμογή το δύσκολο έργο...

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ημερήσια διαδικτυακή  συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Και τόνισε ότι η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκοτώσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, πάντως, οι σχεδιασμοί και οι απόψεις διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα. 

Η Γαλλία αρχίζει την χαλάρωση στις 11 Μαϊου

Eπέκταση του καθεστώτος καραντίνας μέχρι τις 11 Μαΐου ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε νέο του διάγγελμα. Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν άλλοι 574 θάνατοι στη Γαλλία, ανεβάζοντας κοντά στους 15.000 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πανδημία.

«Θα ζήσουμε πολλούς μήνες ακόμα με τον ιό. Από τις 11 Μαΐου οι δήμοι θα μπορούν να δίνουν μάσκες σε κάθε πολίτη. Ενδεχομένως να γίνει υποχρεωτική η μάσκα», δήλωσε ο Μακρόν. Και τόνισε ότι τα σύνορα της Γαλλίας με τις χώρες εκτός ΕΕ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Όπως ξεκαθάρισε ο Μακρόν, από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ θα υπάρξει σχεδιασμός και για τα πανεπιστήμια. Για τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ ξεκαθάρισε ότι ίσως επιτραπούν από τα μέσα Ιουλίου.

Ιταλία και Ισπανία

Από σήμερα η Ιταλία θα επιτρέψει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων παιδικών ρούχων, παρότι η γενική απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 3 Μαΐου και παρότι πολλοί διαφωνούν με την απόφαση αυτή.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία επιστρέφουν στις εργασίες τους εκτός από τους εργάτες στις κατασκευές και τη βιομηχανία και όσοι εργάζονται στην απολύμανση, στην ασφάλεια, στις τηλεπικοινωνίες και στα τελωνεία. Παρόλα αυτά διαμηνύεται αρμοδίως ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ευρύτερης καραντίνας έως τις 26 Απριλίου, και όχι σε στάδιο μείωσης των μέτρων.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ωστόσο ότι πρόκειται για εξαιρετικά πρόωρη χαλάρωση των μέτρων ειδικά για τις δύο αυτές χώρες και ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα δώσει το τελειωτικό "χτύπημα". Αλλά μένει να αποδειχτεί ποιος έχει δίκιο στη διαφωνία αυτή...

Άνοιγμα των επιχειρήσεων στην Αυστρία

Από την άλλη η Αυστρία, μια από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, ξεκίνησε την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.

Από σήμερα θα επαναλειτουργήσουν τα μικρότερα καταστήματα ενώ εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και μεγαλύτερα καταστήματα θα ανοίξουν την 1η Μαΐου. Εστιατόρια και ξενοδοχεία σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σταδιακά από τα μέσα Μαΐου και μετά.

Ρουμανία και Πορτογαλία 

Η Ρουμανία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 30 μέρες ως τα μέσα Μαΐου.

Στη Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τελευταία φορά μέχρι τις 17 Απριλίου, με το κλείσιμο όλων των μη βασικών υπηρεσιών και οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι. Ωστόσο, τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά για όλο το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος.

Η Δανία ανοίγει τα σχολεία και η Τσεχία τα μικρά μαγαζιά

Στη Δανία αντίθετα, ανοίγει τα σχολεία  για τα πιο μικρά παιδιά από την επόμενη εβδομάδα. Όμως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου και βλέπουμε...

Στη δε Τσεχία επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τα τέλη Απριλίου, ωστόσο θα επιτραπεί σε κάποια καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίξουν από τις 7 Μαϊου.

Η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ολλανδία έλαβαν νέες αποφάσεις

Η Ελβετία παρέτεινε ως τις 26 Απριλίου τα μέτρα περιορισμών αλλά σχεδιάζει να ξεκινήσει την χαλάρωση τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η δε Ολλανδία έχει παρατείνει τα μέτρα περιορισμού μέχρι τις 28 Απριλίου.

Τέλος, η Νορβηγία, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών από τις 20 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα μετά σχεδιάζει την επιστροφή στα θρανία των μαθητών των τεσσάρων πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ελπίδα να μην επαληθευτούν οι φόβοι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό CDC, Κινέζοι και Κορεάτες επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου να μην επανέλθουν οι χώρες απότομα στην κανονικότητα για να μην δοθεί στον νέο κορωνοϊό η ευκαιρία "ανάκαμψης" πριν βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την Οικονομίες τους που καταρρέουν και τους κατοίκους που προσπαθούν να αποφύγουν την κατάθλιψη από την απομόνωση. 

Η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη και οι διάφορες παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές. Η ιστορία θα δείξει ποιος υπολόγισε σωστά και ποιος έκανε λάθος.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα