ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέραν των 7 εκ. ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από κοιλιοκάκη

13 Μαΐου 2020, 08:01

images

Πέραν των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, πάσχουν από κοιλιοκάκη, εκ των οποίων μόνο περίπου το 25% έχει λάβει ιατρική διάγνωση, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου, με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Κοιλιοκάκης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κοιλιοκάκης Κύπρου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι 1 με 2 σε κάθε 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Όπως αναφέρει η εκδήλωση της νόσου της κοιλιοκάκης μπορεί να γίνει με μια ευρεία συμπτωματολογία που διαφέρει σε βαθμό σοβαρότητας, συμπεριλαμβανομένων του τυμπανισμού, διάρροιας, ναυτίας, αερίων, δυσκοιλιότητας, αισθήματος κόπωσης, στοματικών έλκων, απότομης ή ακούσιας απώλειας βάρους (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) και αναιμίας, έχοντας ως μοναδική θεραπεία ή καλύτερα τρόπο αντιμετώπισης, την εφ’ όρου ζωής υιοθέτηση διατροφής χωρίς γλουτένη.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι στην αντίθετη περίπτωση, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα σοβαρών επιπλοκών σε μεταγενέστερο στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, οστεοπόρωσης, ανεξήγητης υπογονιμότητας, νευρολογικών παθήσεων όπως η αταξία γλουτένης (gluten ataxia) και η νευροπάθεια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του λεπτού εντέρου και εντερικού λεμφώματος.

«Η κοιλιοκάκη», προσθέτει, «διαγιγνώσκεται ανά το παγκόσμιο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από τον απογαλακτισμό μέχρι και πολύ αργότερα. Αυτό που ενώνει όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου AOECS είναι η κοινή θεραπεία, η κοινή στάση ζωής – η ασφαλής διατροφή χωρίς γλουτένη και η προσαρμογή του τρόπου ζωής των πασχόντων με κοιλιοκάκη».

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Μέρα Κοιλιοκάκης 2020 είναι το Σάββατο, 16 Μαΐου, και σκοπός για φέτος είναι να δημιουργηθεί μια συλλογική έκθεση διαδικτυακών μηνυμάτων και φωτογραφιών μεταξύ των μελών του AOECS, που να προβληθεί και να προωθηθεί στη διαδικτυακή κοινότητα, με τη χρήση των hashtags #coeliacunited ή #celiacunited.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα