Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη- Γιατί είναι σημαντική αιμοδοσία;
15 Ιουνίου 2020, 07:00
«Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο». Αυτό ήταν το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου αλλά και για την Παγκόσμια Εβδομάδα Αιμοδοσίας που διανύουμε από σήμερα.
Οι φετινοί εορτασμοί έχουν σκοπό μεταξύ άλλων:
-Να τιμήσουν όσους δίνουν αίμα συστηματικά και να κινητοποιήσει νέους εθελοντές.
-Να επισημάνουν την ανάγκη για προσφορά καθ όλη την διάρκεια του έτους.
-Να συμβάλλουν στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος.
Ο ΠΟΥ στοχεύει στην επάρκεια αίματος παγκοσμίως με 100% εθελοντική προσφορά. Αλλά φέτος η ενημερωτική εκστρατεία και οι δράσεις για την εθελοντική αιμοδοσία θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της πανδημίας και θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί για τον περιορισμό του.
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου επισήμανε:
"Ευχαριστώ τους αιμοδότες της χώρας μας, οι οποίοι μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας δήλωσαν παρόντες και έδωσαν το πολύτιμο δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη."
Γιατί είναι σημαντική η αιμοδοσία
Όπως απαντούν στο ερώτημα "Ποια τα οφέλη της αιμοδοσία" από το Κέντρο Αίματος του υπουργείου Υγείας:
"Θα βοηθήσεις να σωθεί η ζωή μέχρι και 3 ατόμων με μια μόνο αιμοδοσία. Θα είσαι σίγουρος ότι υπάρχει επάρκεια αίματος για εσένα, για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου και για όποιον συνάνθρωπό μας το χρειαστεί. Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και λοιμώξεων, αφού κάθε φορά που δίνεις αίμα, υποβάλλεσαι και σε μια σύντομη ιατρική εξέταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική (τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο) αιμοδοσία μειώνει μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εκδηλώσεως χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Σου δίνει την ευκαιρία να νιώσεις αυτοπραγμάτωση, αυτοεκτίμηση, κοινωνική συμμετοχή, κοινωνική αναγνώριση, αίσθηση ατομικής και οικογενειακής προστασίας".
Ενώ στο ερώτημα "Ποιους θα βοηθήσει το αίμα που προσφέρω;", από το Κέντρο απαντούν:
"Άτομα που έχουν απώλεια αίματος λόγω τραύματος ή λόγω εγκαυμάτων ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης. Επίσης άτομα με θαλασσαιμία ή άλλες χρόνιες αναιμίες, άτομα με αιματολογικά, ογκολογικά ή άλλα παθολογικά προβλήματα".
Μαρία Τσιλιμιγκάκη