ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα είναι χρήσιμα να γνωρίζουμε για την αναιμία

16 September 2024, 10:00

images

Η αναιμία επηρεάζει σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως. Η αναιμία εμφανίζεται όταν μειώνονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης του οργανισμού ή εμποδίζεται η ικανότητά του να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων, των λοιμώξεων και του καρκίνου. Η πιο κοινή αιτία, είναι η έλλειψη σιδήρου.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

-κούραση

-λιποθυμία

-αίσθημα παλμών στο στήθος

-δύσπνοια.

Τα άτομα με αναιμία εμφανίζουν όχι μόνο μια σειρά συμπτωμάτων, αλλά και ποικίλους βαθμούς έντασης των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, ο Δρ Parminder S. Suchdev, καθηγητής Παιδιατρικής και Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory, ερευνητής αναιμίας και παιδίατρος, σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι με αναιμία μπορεί να είναι επιρρεπείς στη λιποθυμία, ενώ άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου ζάλη - και μπορεί να εμφανίζουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα για μήνες έως χρόνια.

Τα ήπια συμπτώματα αναιμίας, μπορεί να είναι επικίνδυνα με το δικό τους τρόπο. Παράλληλα, η μη διαγνωσμένη αναιμία, μπορεί να μην αντιμετωπιστεί σωστά ή αποτελεσματικά, αφήνοντας αρκετό χρόνο για να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Όταν η αναιμία είναι ήπια, οι άνθρωποι μπορεί να περπατούν και να μην γνωρίζουν καν ότι είναι αναιμικοί. Εάν η αναιμία είναι σοβαρή, μπορεί να είστε κουρασμένοι, αδύναμοι ή μπορεί να λιποθυμήσετε», αναφέρει ο Suchdev. Μόνο όταν η αναιμία σοβαρέψει, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, προσθέτει ο Suchdev.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, όπως:

Σιδηροπενική αναιμία.

Αναιμία ανεπάρκειας βιταμινών.

Αναιμία χρόνιας νόσου.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Απλαστική αναιμία.

Αιμολυτική αναιμία.

Η πρόληψη της αναιμίας μπορεί να απαιτεί από τους ασθενείς να προσέχουν γενικότερα την υγεία τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακολουθείτε μια θρεπτική δίαιτα – με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και φυλλικό οξύ – και κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος.

Ο Δρ Ahmed Sawas, αιματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συνιστά να ορίζετε ετήσια ραντεβού με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας και να αξιολογήσει τον κίνδυνο για αναιμία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νεαρές γυναίκες και άλλα άτομα που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αναιμία, υποστηρίζει.

«Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη συμβουλή μου», σημειώνει ο Sawas. «Διατροφικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή για την πρόληψη της αναιμίας ειδικά – η κατανάλωση καλών, υγιεινών φρούτων είναι επίσης καλή. Αλλά αν πρόκειται να αποφύγετε το κρέας, πιθανότατα πρέπει να σκεφτείτε να λάβετε συμπληρώματα σιδήρου».

Σχετικά Άρθρα