ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα με μέτρο και ισορροπημένα για να φτάσουμε στα 100

13 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, αν έχετε περάσει τα 65 έτη, η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να είναι το «κλειδί» για μια πιο υγιή και με μεγάλη διάρκεια ζωή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, συγκέντρωσε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30 έως 85 ετών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2002 και 2007 και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015, με σκοπό να μελετηθεί η σύνδεση μεταξύ διατροφής και κινδύνου θανάτου ή εμφάνισης ασθενειών. Από το συνολικό δείγμα, καταγράφηκαν περίπου 12.500 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες με βάση τη διατροφή τους. Οι μη χορτοφάγοι κατανάλωναν κρέας και ψάρι, ενώ οι ημι-χορτοφάγοι (flexitarians) έτρωγαν σποραδικά κρέας. Υπήρχαν επίσης οι pesco-vegetarians, οι οποίοι έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας, καθώς και οι χορτοφάγοι lacto-ovo που κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αυγά. Τέλος, οι vegans δεν κατανάλωναν κανένα ζωικό προϊόν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι γενικά είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κρέας. Ωστόσο, οι pesco-vegetarians, δηλαδή όσοι έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας, παρουσίασαν το μεγαλύτερο όφελος, με 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Παράλληλα, η προσθήκη γαλακτοκομικών και αυγών στη διατροφή ενός χορτοφάγου, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%. 

Από την άλλη, οι vegans, που δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Σχετικά Άρθρα