Ο βαθύς ύπνος "καθαρίζει" τον εγκέφαλο
13 Νοεμβρίου 2019, 05:35
Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος «καθαρίζει» όσα δεν του είναι χρήσιμα από τος σκέψεις, τις πληροφορίες και τα συναισθήματα που είχαμε όσο ήμασταν ξύπνοι. Αυτό γίνεται όμως στον βαθύ, απολαυστικό ύπνο!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τελευταίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Science και υποστηρίζει ότι ανάμεσα στις φάσεις που βλέπουμε όνειρα, εκκρίνεται ένα υγρό που αποαμακρύνει μέσα από τον εγκέφαλο οτιδήποτε βλαβερό...
Για να κάνουν την ανακάλυψη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο, με τις οποίες πήραν κυριολεκτικά "εικόνα" από τις διεργασίες που συμβαίνουν μέσσ στον εγκέφαλό μας καθώς κοιμόμαστε.
Στη φάση του βαθέως ύπνου, η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μειώνεται, γεγονός που επιτρέπει την είσοδο μίας ποσότητας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), το οποίο απομακρύνει τα υπολείμματα πρωτεϊνών ή άλλων αποβλήτων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο αν δεν απομακρυνθούν.
«Δεν έχουμε παρατηρήσει αντίστοιχα κύματα αυτής της κλίμακας στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που δείχνει ότι στη φάση αυτή του ύπνου υπάρχει μία μοναδική ροή υγρών στον εγκέφαλο», επισήμανε η Δρ Laura Lewis, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και επικεφαλής της έρευνας.
Και συνεχίζει: «Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα από άλλα εργαστήρια είχαν δείξει ότι κατά τη διάρκεια ύπνου, πρωτεΐνες όπως το β αμυλοειδές απομακρύνονται πιο γρήγορα από τον εγκέφαλο. Με βάση τις έρευνες αυτές, αναρωτηθήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό και αν η ροή του ΕΝΥ αλλάζει στον ύπνο, καθώς γνωρίζαμε ότι ο ΕΝΥ έχει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των περιττών ουσιών».
Και ολοκληρώνει λέγοντας: «Οι διαταραχές του ύπνου είναι αρκετά συχνές στην τρίτη ηλικία, στις καταθλιπτικές διαταραχές και στην άνοια», λένε. «Θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε αν η σχέση ανάμεσα στο ΕΝΥ και τον ύπνο των βραδέων κυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για διάφορες νόσους, καθώς και αν οι στρατηγικές που στοχεύουν στον ύπνο αυτό μπορούν να προστατεύσουν την εγκεφαλική λειτουργία».
Tags: Εγκέφαλος, ύπνος, Ύπνος και όνειρα