Νέο «εργαλείο» διάγνωσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού
24 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychology, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένη δοκιμή που εξετάζει την επίδραση του εργαλείου M-CHAT-R/F στην έγκαιρη αναγνώριση αυτισμού σε συνθήκες πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χρήση του M-CHAT-R/F εντόπισε 5 φορές περισσότερα παιδιά που είναι πιθανό να εμφανίζουν Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, σε σύγκριση με τις συνήθεις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι παιδίατροι.
Οι παιδίατροι συνήθως βασίζονται στην παρατήρηση των συμπτωμάτων ή σε μη τυποποιημένες μεθόδους ανίχνευσης, οι οποίες ενδέχεται να μην ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία ή να εξαρτώνται από την προσωπική κρίση του κλινικού ιατρού. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να ξεφύγουν περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή που εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις αυτισμού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 31 παιδιατρικά ιατρεία σε τρεις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και τα ιατρεία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Στην ομάδα πειραματικού ελέγχου όπου χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο M-CHAT-R/F σε όλα τα παιδιά με τυποποιημένη διαδικασία και υψηλή ακρίβεια και στην ομάδα συνήθους φροντίδας. Οι παιδίατροι και στις δύο ομάδες, παρέπεμπαν τα παιδιά με ενδείξεις αυτισμού στην ερευνητική ομάδα για διαγνωστική αξιολόγηση.
Ο Δρ Giacomo Vivanti, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Αυτισμού, αναφέρει ότι «διαπιστώσαμε ότι τα ιατρεία που χρησιμοποιούσαν τυποποιημένη ανίχνευση, όπου το εργαλείο M-CHAT-R/F χορηγήθηκε και βαθμολογήθηκε με τον ίδιο τρόπο για κάθε παιδί, αναγνώρισαν παιδιά με υψηλή πιθανότητα αυτισμού πιο συχνά και πιο έγκαιρα από ό,τι στην ομάδα συνήθους φροντίδας».
Η Δρ Diana Robins, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αυτισμού και δημιουργός του M-CHAT-R/F, επισημαίνει ότι η έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού, επιτρέπει την έναρξη εξειδικευμένων παρεμβάσεων σε μικρότερη ηλικία, κάτι που βοηθά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού. Όπως αναφέρει: «Η έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού, επιτρέπει την εξειδικευμένη πρώιμη παρέμβαση σε μικρότερη ηλικία, κάτι που βελτιώνει τα αποτελέσματα για το υπόλοιπο της ζωής τους».
Ο Δρ Vivanti και η Δρ Robins εκφράζουν την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα τονίσει τη σημασία τού να ακολουθείται η σωστή διαδικασία διάγνωσης και παραπομπής, αντί να βασίζονται οι παιδίατροι αποκλειστικά στην προσωπική τους κρίση, παρακάμπτοντας συχνά τα αποτελέσματα των ανιχνευτικών εργαλείων.
Tags: Αυτισμός, Παιδοψυχολογία, φάσμα αυτισμού, Ψυχολογία