Να τρώμε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα
25 Αυγούστου 2019, 08:00
Έκθεση της Eurostat το 2016 είχε δείξει ότι το 32,6% των κυπρίων ηλικίας άνω των 15 ετών δεν καταναλώνει ούτε μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών σε καθημερινή, ενώ το 51,3% των κυπρίων κατανάλωσαν 1- 4 μερίδες και το 16,1% περισσότερες από πέντε μερίδες.
Η Eurostat μάλιστα συσχέτισε στην έκθεσή της στα επίπεδα της εκπαίδευσης με την κατανάλωση φρούτων, αναφέροντας ότι η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων ή λαχανικών την ημέρα διαφέρει μεταξύ των ατόμων υψηλού και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, μόλις το 12,4% των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης δήλωσε ότι είχε καταναλώσει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων την ημέρα, σε αντίθεση με το 16,1% των ατόμων με μέσα επίπεδα εκπαίδευσης και το 19,7% όσων έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που δεν τρώνε καθημερινά ένα φρούτο ή ένα λαχανικό καταγράφηκαν στο Βέλγιο (16,1%), και ακολούθησαν η Πορτογαλία (20,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (21,3%) , η Ιταλία (23,0%), η Ισπανία (25,0%), η Σλοβενία (27,0%), η Κροατία (27,5%) και η Ελλάδα (30,1%).
Η διατροφική αξία των φρούτων
Η Μεσογειακή Διατροφή απαιτεί την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μάλιστα σε 4-5 μερίδες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ήταν καλό να τρώγαμε μια μικρή σαλάτα το μεσημέρι και μία μικρή το βράδυ με ποικιλία λαχανικών, ενώ κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα πρέπει να καταναλώνουμε και 3 μέτρια φρούτα (ένα μήλο, ένα αχλάδι, δύο φετούλες πεπόνι, μία φέτα καρπούζι, 20-30 ρόγες σταφύλι, 3-4 σύκα κλπ.
Τα φρούτα δρουν θετικά στον οργανισμό μας μέσω της εξής μηχανισμών και χαρακτηριστικών τους: Καταρχάς έχουν πολλ΄ς ίνες και νερό αι ωφελούν το γαστρεντερικό μας. Δεύτερον έχουν όλες σχεδόν τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε αν τα καταναλώνουμε σε ποικιλία και όχι μόνο ένα είδος. Επίσης, δεν περιέχουν λίπος. Προσοχή στα φρούτα –τα πιο γλυκά- πρέπει να δείχνουν μόνο τα άτομα με διαβήτη και όσοι πρέπει να αδυνατίσουν και πρέπει να τηρούν την αναλογία της σωστής διατροφής και θερμίδων.
ΠΗΓΗ: Eurostat/Academy of Nutrition and Dietetics