ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μικροβίωμα» και στο σπίτι μας- Πώς να το βελτιώσουμε

07 September 2024, 09:00

images

To «ενδοοικογενειακό μικροβίωμα» είναι ένα νέο πεδίο έρευνας που εξετάζει πώς τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στα σπίτια μας, επηρεάζουν την υγεία μας. Ο Samuel J. White, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο York St John, και ο Philippe B. Wilson, αναπληρωτής αντιπρύτανης στο ίδιο πανεπιστήμιο, έχουν αναλύσει σε άρθρο τους στο The Conversation, πώς τα μικρόβια του σπιτιού μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας...

Τα μικρόβια του σπιτιού μπορούν να έχουν τόσο θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Στις θετικές επιδράσεις, ξεχωρίζουν η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς σύμφωνα με τους White και Wilson, η έκθεση σε ποικιλία μικροβίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως το άσθμα. Επίσης, η προστασία από κοινές ασθένειες, με την ποικιλία των μικροβίων να ενισχύσει την αντίσταση σε κοινές αναπνευστικές ασθένειες.

Στις αρνητικές επιδράσεις ξεχωρίζουν: Αναπνευστικά προβλήματα με κάποια μικρόβια, ειδικά σε περιβάλλοντα με κακή αερισμό και υψηλή υγρασία, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως το άσθμα και οι αλλεργίες. Η αντοχή στα αντιβιοτικά με τη χρήση αντιμικροβιακών καθαριστικών προϊόντων, μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων.

Για να ενισχύσουμε την υγεία μας μέσω του ενδοοικογενειακού μικροβιώματος, μπορούμε να βρούμε διάφορους τρόπους βελτίωσης του μικροβιακού περιβάλλοντος του σπιτιού μας. Ένας σημαντικός τρόπος είναι η διαμόρφωση υγιών χώρων, όπου η χρήση φυσικών υλικών και ο σωστός αερισμός μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές μικροβιακό περιβάλλον. 

Σημαντική κρίνεται εξάλλου, η χρήση οικολογικών καθαριστικών, που βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος στο εσωτερικό του σπιτιού. Όπως επίσης, η προσθήκη φυτών στο σπίτι, μπορεί να συμβάλλει στην καθαριότητα του αέρα και στην ανάπτυξη ποικιλίας μικροβίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα του μικροβιακού περιβάλλοντος.

Σχετικά Άρθρα