ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μετά τις κουβέρτες θέρμανσης έρχονται και ...ψύξης για καλύτερο ύπνο το καλοκαίρι

13 September 2024, 16:00

images

Μπορεί οι θερμοκρασίες να αρχίζουν σιγά σιγά να μειώνονται, αλλά το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Για αυτό, οι κουβέρτες ψύξης εξακολουθούν να αποτελούν τάση, ιδίως στο διαδίκτυο, καθώς υπόσχονται να προσφέρουν καλύτερο ύπνο. Το προφανές όφελος είναι ότι δεν ιδρώνετε —ή τουλάχιστον ιδρώνετε λιγότερο— τη νύχτα. Οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που αποκομίζετε όταν κοιμάστε με μια κουβέρτα ψύξης...

«Η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει τη νύχτα και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου», εξηγεί η Janet Kennedy, ψυχολόγος ύπνου και ιδρύτρια του NYC Sleep Doctor. «Η διατήρηση μιας πιο δροσερής θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος, βοηθά στον ύπνο, την παραμονή στον ύπνο και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου».

Η Shelby Harris, ψυχολόγος ύπνου και ειδικός Υγείας του Ύπνου στο Sleepopolis, προσθέτει ότι «ένα πιο δροσερό περιβάλλον ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε την ώρα του ύπνου, ενεργοποιώντας τη φυσική διαδικασία ψύξης του σώματος και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανανεωμένοι και σε εγρήγορση το πρωί».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που τείνουν να κοιμούνται σε ζεστό περιβάλλον, παρουσιάζουν νυχτερινή εφίδρωση ή υποφέρουν από εμμηνόπαυση ή υπερθυρεοειδισμό που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, αναφέρει η Harris. Οι κουβέρτες ψύξης μπορούν επίσης «να βοηθήσουν τους αθλητές ή τους ανθρώπους που ασκούνται εντατικά, καθώς μπορεί να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος τη νύχτα».

Ωστόσο, αυτές οι κουβέρτες δεν είναι για όλους. «Μερικοί άνθρωποι λατρεύουν την αίσθηση των δροσερών κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων στο σώμα τους, αλλά κάποιοι όχι», αναφέρει η Kennedy. Ευτυχώς, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποφύγετε τη νυχτερινή εφίδρωση.

«Τα μαξιλάρια ψύξης ή τα ένθετα μαξιλαριών που χρησιμοποιούν νερό, μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος , διατηρώντας το κεφάλι δροσερό. Αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία του πυρήνα σε χαμηλά επίπεδα χωρίς την αίσθηση του κρύου σε ολόκληρο το σώμα, κάτι που είναι προτιμότερο για κάποιους», σημειώνει η Kennedy. «Μπορείτε ακόμη και να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του πυρήνα σε χαμηλά επίπεδα φορώντας κάλτσες, κάτι που φαίνεται αντιφατικό, αλλά λειτουργεί».

Σχετικά Άρθρα