Η εικονική πραγματικότητα βελτιώνει την εμπειρία μαγνητικής τομογραφίας
13 Αυγούστου 2021, 12:00
Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας (VR) που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις ανησυχίες που πολλές φορές έχουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI).
Η διαδραστική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας δημιουργήθηκε από ερευνητές από το King's College του Λονδίνου με στόχο να διευκολύνει την εμπειρία της σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας για όσους μπορεί να την αντιμετωπίζουν ως πρόκληση, όπως παιδιά και άτομα με νοητικές δυσκολίες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kun Qian, από τη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής & Επιστήμης Απεικόνισης στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είμαστε πρόθυμοι να βρούμε άλλους τρόπους για να επιτρέψουμε στα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα να κάνουν μαγνητική τομογραφία.
«Το ενδιαφέρον μας για την τεχνολογία VR προήλθε συγκεκριμένα από την απλή παρατήρηση ότι, όταν κάποιος χρησιμοποιεί περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας - VR, δεν γνωρίζει εντελώς το περιβάλλον του. Σκεφτήκαμε, εάν μπορούσαμε να κάνουμε ένα σύστημα συμβατό με το περιβάλλον μαγνητικής τομογραφίας, θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός και αποτελεσματικός τρόπος εξέτασης που θα βοηθήσει τους αγχώδεις και διστακτικούς ασθενείς και παιδιά που αντιστέκονται να εξεταστούν».
Για όσους δυσκολεύονται στη μαγνητική τομογραφία, πολλά νοσοκομεία βασίζονται σε ηρεμιστικά φάρμακα ή ακόμη και αναισθησία για να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εξέταση. Ωστόσο, τέτοια μέτρα είναι χρονοβόρα, δαπανηρά και ενέχουν κινδύνους, σύμφωνα με τους μελετητές.
Στην περίπτωση ευάλωτων πληθυσμών, σημαίνει επίσης ότι η διάγνωση των εξετάσεων που γίνονται με ηρεμιστικά φάρμακα βασίζεται ουσιαστικά σε μια τεχνητά προκαλούμενη κατάσταση ύπνου και επομένως, μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου σε κανονικές συνθήκες.
Εντυπωσιακή εμπειρία
Για να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό περιβάλλον ώστε να διαφοροποιήσουν τη φύση της μαγνητικής τομογραφίας που προκαλεί άγχος, οι ερευνητές ανέπτυξαν την ειδική τεχνολογία VR που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μέσα στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας.
Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να είναι στεγανή, να διαχωρίζει δηλαδή την πραγματικότητα από την εικονική πραγματικότητα, εμποδίζοντας τον ασθενή να δει το περιβάλλον του και να του θυμίζει την διαδικασία στην οποία υπόκειται. Μόλις το σύστημα τοποθετηθεί στην ορθή θέση, ένας προβολέας ενεργοποιείται και προβάλει περιεχόμενο στον ασθενή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.
Πλοήγηση με το βλέμμα των ματιών
Ένα μοναδικό στοιχείο του συστήματος είναι ότι οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με τη σκηνή χρησιμοποιώντας το βλέμμα τους. Οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν στον εικονικό κόσμο χρησιμοποιώντας τα μάτια τους για να επιλέξουν περιεχόμενο όπως ταινίες και παιχνίδια. Ακόμη μέσω μιας λειτουργίας σύνδεσης βίντεο , παρέχεται η δυνατότητα σε έναν ασθενή να αλληλεπιδρά με έναν φροντιστή ανά πάσα στιγμή κατά την εξέτασή του με web κάμερα, μικρόφωνο και οθόνη εγκατεστημένη στην περιοχή της κονσόλας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα για το σύστημα είναι να αναπτύξει περιεχόμενο και να δοκιμαστεί σε ασθενείς.
«Η ανάπτυξη του σωστού περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς για να είναι το σύστημα αποτελεσματικό πρέπει να διατηρεί την προσοχή ενός ατόμου/ασθενούς όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεδομένου ότι αυτό το περιεχόμενο είναι πιθανό να είναι πολύ διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία και τις γνωστικές δυνατότητες, το να γίνει αυτό σωστά και να προσαρμοστεί για διαφορετικούς πληθυσμούς είναι ένα βασικό επόμενο βήμα », δήλωσε ο Δρ Qian.
Ο συγγραφέας Δρ. Tomoki Arichi αναφέρει ότι «αυτό όχι μόνο θα αποτελούσε μεγάλο βήμα για την καθημερινή κλινική πρακτική, αλλά μας ανοίγει επίσης το δρόμο για να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την λειτουργία του εγκεφάλου, της συμπεριφοράς και των κοινωνικών δεξιοτήτων στη ζωή μας».
Χ.Χ.
Tags: μαγνητική τομογραφία