ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eξετάσεις αίματος θα βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ

13 September 2024, 07:00

images

Η Νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί πλέον μία μορφή κρίσης δημόσιας υγείας, με περίπου 7 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ζουν επί του παρόντος με αυτή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Πρόκειται για μία προοδευτική νόσο, με σταδιακή επιδείνωση των γνωστικών και λειτουργικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου. Η έγκαιρη διάγνωσή της, μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση της πάθησης και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τις 3 πρώτες θεραπείες τροποποίησης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των aducanumab, lecanemab και donanemab, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εξέλιξή της. Αυτά τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά σε άτομα στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωσή της ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, η έλευση αυτών των θεραπειών, απαιτεί επίσης την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για οικονομικούς, προσβάσιμους και ακριβείς βιοδείκτες για τη νόσο.

Οι εγκεκριμένοι βιοδείκτες απεικόνισης εγκεφάλου και εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), έχουν υψηλή ακρίβεια, αλλά είναι ακριβοί και επεμβατικοί. Οι βιοδείκτες με βάση το αίμα έχουν διερευνηθεί ως μια προσιτή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση σε αυτούς τους βιοδείκτες, αλλά δεν είναι τόσο ακριβείς.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν στην ανάπτυξη υπερευαίσθητων αναλύσεων βιοδεικτών με βάση το αίμα για τη νόσο. Αυτοί οι βιοδείκτες που βασίζονται στο αίμα, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος και τον χρόνο πρόσληψης για τις κλινικές δοκιμές που αφορούν τη Νόσο Αλτσχάιμερ και να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. 

Ωστόσο, αυτές οι αναλύσεις βιοδεικτών πρέπει ακόμη να τυποποιηθούν και να επικυρωθούν προτού χρησιμοποιηθούν σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να γηράσκει και τις εκφυλιστικές νόσους να έχουν περισσότερα περιστατικά, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η διάγνωση και η θεραπεία στις πιο συνηθισμένες από αυτές.

Σχετικά Άρθρα