Eπιστήμονες μετάγγισαν τεχνητό αίμα σε ανθρώπους
08 Νοεμβρίου 2022, 10:00
«Μικρές ποσότητες τεχνητού αίματος δοκιμάζονται σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πώς αποδίδει μέσα στον οργανισμό τους. "Ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος, θα προέρχεται από άτομα που σηκώνουν τακτικά το μανίκι τους για να γίνουν αιμοδότες», αναφέρουν οι Βρετανοί επιστήμονες που αναπτύσσουν τη νέα, επαναστατική μέθοδο μετάγγισης.
Βασικός στόχος τους είναι πάντως α δημιουργηθούν «τράπεζες αίματος» και για τις πιο σπάνιες ομάδες αίματος με τον καθηγητή Άσλεϊ Τόι από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, να τονίζει ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι «πραγματικά σπάνιες» και «μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άνθρωποι στη Βρετανία» που μπορούν να δωρίσουν το αίμα τους.
Το αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών και ανέφεραν στο BBC, το τεχνητό αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών. Το επίτευγμα των Βρετανών επιστημόνων είναι μεγάλης σημασίας για τους ασθενείς που χρειάζονται σε τακτά διαστήματα μεταγγίσεις αίματος, όπως είναι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.
«Μερικές ομάδες αίματος είναι πάρα πολύ σπάνιες και δεν μιλάμε για τις τέσσερις βασικές που γνωρίζει ο κόσμος», υποστηρίζει ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και προσθέτει: «Για την ομάδα αίματος της «Βομβάης», για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν υπάρχουν δέκα εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρη της Βρετανία». Η ομάδα αυτή, γνωστή ως «hh» ή «Oh», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στη Βομβάη. Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπάρχουν μόλις τρεις αποθηκευμένες μονάδες αίματος από αυτή την ομάδα.
Επιπλέον, το τεχνητό αίμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη συχνότητα των μεταγγίσεων, υπογραμμίζουν οι βρετανοί ερευνητές. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τόι, το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο έχει μεταγγιστεί μέχρι στιγμής σε δύο εθελοντές. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν μεταγγίσεις σε ακόμα οκτώ εθελοντές για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής.
Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες στους δύο ασθενείς που έχει γίνει μετάγγιση τεχνητού αίματος.
Tags: Αίμα, Ελλείψεις σε αίμα, πλάσμα αίματος