Aποτοξινώνεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου;
18 Μαΐου 2024, 08:00
Yπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη λειτουργία και τη σημασία του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των αναμνήσεων της προηγούμενης ημέρας. Μια ιδέα που έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός αποβάλλει τις τοξίνες και τα υπολείμματα μεταβολιτών από τον εγκέφαλο. Nέα μελέτη σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώρα της αφύπνισης αποτοξινώνει τον εγκέφαλο περισσότερο από ό,τι όταν κοιμόμαστε ή υπό αναισθησία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 30% λιγότερη φθορίζουσα χρωστική - που περιέχει τοξίνες και μεταβολίτες - απεβλήθη από τον εγκέφαλο των ποντικών κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με όταν ήταν ξύπνιοι. Όταν τα ποντίκια αναισθητοποιήθηκαν, απεβλήθη λιγότερη χρωστική κατά 50%.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τον ρυθμό με τον οποίο η χρωστική μετακινήθηκε από τις κοιλίες του εγκεφάλου σε άλλες περιοχές του, καθιστώντας δυνατή τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο η χρωστική τελικά πέρασε από τον εγκέφαλο.
Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη επαρκούς ύπνου, που κυμαίνονται από έλλειψη νοητικής διαύγειας έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, υποδηλώνουν ότι η έλλειψη αποτοξίνωσης του εγκεφάλου λόγω ανεπαρκούς ύπνου, δεν είναι ο λόγος για αυτές τις επιπτώσεις.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν μόνο ότι η κατάσταση εγρήγορσης προσφέρει βελτιωμένη αποτοξίνωση σε σύγκριση με τον ύπνο ή την αναισθησία, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες πτυχές της κατάστασης εγρήγορσης είναι υπεύθυνες για αυτό», είπε ο Nicholas Franks, καθηγητής στη Σχολή Φυσικών Επιστημών στο Imperial College του Λονδίνου.
«Μπορεί να είναι απλώς νευρωνική δραστηριότητα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η άσκηση θα βελτιώσει περαιτέρω την κάθαρση, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί".
Πράγματι, η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μεταβολιτών από τον εγκέφαλο, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Neuroscience.