ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για την άσκοπη λήψη σεμαγλουτίδης και τις επιπτώσεις της

30 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Ο ιατρικός διευθυντής του αγγλικού συστήματος υγείας (NHS) ανησυχεί ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα για την απώλεια βάρους ως «μια γρήγορη λύση» για να χάσουν μερικά κιλά και να είναι «έτοιμοι για την παραλία» αυτό το καλοκαίρι. Ο καθηγητής Stephen Powis είπε ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να είναι επικίνδυνες και ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη.

Το ενδιαφέρον για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, αυξήθηκε μετά από μελέτες που έδειξαν ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να χάσουν πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους. Οι φαρμακευτικές θεραπείες θεωρούνται πλέον ως σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να συνταγογραφηθεί στο NHS στην Αγγλία σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, μέσω εξειδικευμένων κλινικών διαχείρισης βάρους. Πολλά διαδικτυακά φαρμακεία πωλούν ενέσεις σεμαγλουτίδης μεταξύ 100 και 200 £, αλλά κάνουν λίγους ελέγχους για το βάρος ή την υποκείμενη υγεία του ατόμου που τις αγοράζει.

Μια πρόσφατη έρευνα του BBC, ανακάλυψε ένα είδος μαύρης αγοράς στο διαδίκτυο για πωλήσεις σεμαγλουτίδης χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που οι γιατροί είπαν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το φάρμακο προσφέρεται σε σαλόνια ομορφιάς στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ναυτία, φούσκωμα και έμετο, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές.

Η Δρ Vicky Price, γιατρός και πρόεδρος της Εταιρείας Οξείας Ιατρικής, είπε ότι αυτές περιλαμβάνουν «σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του αδένα του παγκρέατος και των αλλαγών στα επίπεδα νατρίου στο αίμα».

Αυτή και οι συνάδελφοί της ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές από τη λήψη φαρμάκων απώλειας βάρους που έχουν αγοράσει μέσω Διαδικτύου.

Το Royal College of GPs δήλωσε ότι ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι ασθενείς λάμβαναν σεμαγλουτίδη για σκοπούς για τους οποίους το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί και χωρίς κλινική επίβλεψη.

«Μπορεί να είναι μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια των ασθενών - και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις, για όσους θα μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν από αυτές», δήλωσε η καθηγήτρια Kamila Hawthorne.

«Θα ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να είναι προσεκτικοί όταν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν μόνο καταστήματα που ακολουθούν τις οδηγίες εξ αποστάσεως συνταγογράφησης GMC (Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο) και έχουν εγκριθεί από την CQC (Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας).»

Σχετικά Άρθρα