Τι να προτιμούμε, πεπόνι ή καρπούζι;
21 Αυγούστου 2019, 06:43
Ένα μικρό πιατάκι πεπόνι μας δίνει περίπου 60 θερμίδες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα καρπουζιού προσφέρει μόλις 46 θερμίδες.
Το πεπόνι από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, ενώ περιέχει και υψηλά ποσοστά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα κατά των εγκεφαλικών.
Το καρπούζι περιέχει κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό δρα ενυδατικά για τον οργανισμό μας.
Είναι εξάλλου πλούσιο σε λυκοπένιο, ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.
Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Καρπούζι ή πεπόνι λοιπόν;
Η απάντηση για το τι θα προτιμήσουμε είναι απλή: Kαι τα δύο.
Πρόκειται για υγιεινά, αντιοξειδωτικά, νόστιμα φρούτα που με λίγο ψωμί ή τυρί μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και ένα γεύμα της ημέρας.
Προσοχή όμως, διότι δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν ούτε όλα τα γεύματα, ούτε να αποτελέσουν μοναδική πηγή τροφής επί μέρες, όπως προτείνουν κάποιες ακραίες δίαιτες.
Αρκεί να επιλέγουμε την κατάλληλη εποχή για να είναι φρέσκα από το χωράφι, και να ξέρουμε να διακρίνουμε ποιο είναι ώριμο και πιο γλυκό.
Οι νοικοκυρές συνήθως ζουλάνε τις δύο βάσεις του πεπονιού, και όταν είναι μαλακές σημαίνει ότι είναι ώριμο.
Επίσης, αν είναι μυρωδάτο, το καταλαβαίνουμε ακόμα κι αν το μυρίσουμε χωρίς να έχει καθαριστεί.
Όσο για το καρπούζι, το χτυπούν για να διακρίνουν αν ο ήχος του παραπέμπει σε κάτι κενό, οπότε είναι πιο ώριμο.
Το καλύτερο είναι –αν δεν γνωρίζουμε πώς να το επιλέξουμε- να ζητήσουμε από κάποιον που ξέρει, να μας βοηθήσει.
Ακόμα κι αν δεν πετύχουμε ωστόσο όλες τις φορές το πιο ώριμο και γλυκό, οι θρεπτικές ουσίες είναι «παρούσες» σε όλα τα φρούτα και καταναλώνοντας τα κατεξοχήν φρούτα του καλοκαιριού έχουμε να ωφεληθούμε τα μέγιστα.
Πηγή: The Journal of Nutrition- Oxford University