Πως η μουσική μας έμαθε να μιλάμε για το σεξ
23 September 2019, 17:07
Κάποτε οι στίχοι των τραγουδιών αναφέρονταν στον έρωτα… Με την ρομαντική και αισθηματική του πλευρά και όχι την σεξουαλική.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά ωστόσο όλα άλλαξαν.
Το αντισυλληπτικό χάπι και η ποπ μουσική απελευθέρωσαν τις γυναίκες και τους άνδρες από τα ταμπού γύρω από την σωματική επαφή και έφεραν μια επανάσταση που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα.
Έκτοτε, λίγο ως πολύ κινούμαστε στο ίδιο μοτίβο.
Άλλοτε πιο συντηρητικοί κι άλλοτε πιο απελευθερωμένοι για τα θέματα αυτά, πάντως όλος ο δυτικός κόσμος μιλάει για το σεξ, διεκδικεί το καλό σεξ.
Την δεκαετία του 1980 η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα έγινε διάσημη για το όνομά της, τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, αλλά και τα τραγούδια του τύπου “like a virgin” (σαν παρθένα), σοκάροντας πολλούς και εξιτάροντας άλλους τόσους…
Πάντως, οι στίχοι των τραγουδιών, pop, rock, punk, και κάθε άλλου είδους που άνθησε μέσα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα περιελάμβανε πια καθαρώς σεξουαλικές εκφράσεις χωρίς κανένα απολύτως ταμπού και καταρρίπτοντας κάθε θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική, εθνική σύμβαση.
Και οι τηλεοράσεις του κόσμου –αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ με την περίφημη Δρ. Ρουθ- γέμισαν επιστημονικές εκπομπές και talk show με αντικείμενο τις σεξουαλικές σχέσεις.
Όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες βγήκαν την επιφάνεια.
Η ανδρική ανικανότητα, η δυσκολία των γυναικών για οργασμό, οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες, οι φαντασιώσεις, όλα «μπήκαν» στο σαλόνι της οικογένειας μέσω της τηλεόρασης και οι λέξεις έπαψαν πια να αποτελούν ταμπού και αντικείμενα ντροπής.
Μέσω της μουσικής και της τηλεόρασης το σεξ μία από τις συνηθισμένες συζητήσεις μεταξύ φίλων, συγγενών, συναδέλφων ακόμα και μεταξύ παιδιών με τους γονείς.
Σε ένα βαθμό αυτό ήταν μία καλή εξέλιξη καθώς έβαλε στο «κάδρο» των κοινωνικών επαφών μία φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία.
Σε ένα άλλο βαθμό βέβαια, το απομυθοποίησε.
ΠΗΓΗ: American Association of Sexuality
Tags: Ανδρας, Γυναίκα, Σεξ, σεξ και μουσική