ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε το δέρμα μας από τις πανάδες

18 Ιουλίου 2020, 08:00

images

Οι «πανάδες» (επιστημονικά λέγονται μέλασμα ή χλόασμα) είναι μία από τις συχνότερες δερματικές διαταραχές. Προσβάλλουν κυρίως (αλλά όχι μόνο) τις γυναίκες και εμφανίζεται με κηλίδες  στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, κυρίως στο πρόσωπο.

«Το μέλασμα είναι συνηθισμένη διαταραχή κυρίως σε γυναίκες  με σκουρότερο τόνο επιδερμίδας. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά εμφανίζεται και σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την παρουσία του. Σπανιότερα μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Πρόκειται για επίκτητη, κατά τόπους υπερμελάγχρωση του δέρματος, που έχει ως επακόλουθο να δημιουργούνται κηλίδες με πιο σκούρο, από ανοιχτό καφέ-γκρι χρώμα έως πολύ σκούρο σχεδόν μαύρο. Οι πλάκες αυτές μπορεί να έχουν μέγεθος από 0,5 εκατοστό έως και πάνω από 10 εκατοστά. Μπορεί επίσης να είναι επιφανειακές ή να εισδύουν σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Οι πλάκες του μελάσματος αναπτύσσονται κυρίως στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στη «γέφυρα» της μύτης, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και, λιγότερο συχνά, στο ντεκολτέ. Επειδή όμως σχετίζονται με τον ήλιο, μπορεί να εμφανιστούν και στους βραχίονες ή στον λαιμό, αν και αυτό συμβαίνει πιο σπάνια.

Το μέλασμα έχει ορισμένους παράγοντες κινδύνου, ένας εκ των οποίων είναι το φύλο. Οι ορμόνες επίσης παίζουν ρόλο. Στο περίπου 40-50% των περιπτώσεων εμφανίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά από το στόμα. 

Ο ρόλος του ήλιου

Η έκθεση στον ήλιο επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, διότι διεγείρει τα μελανοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά παράγουν την κύρια χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη. Όσοι έχουν σκούρο τόνο δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στο μέλασμα επειδή έχουν πιο ενεργά μελανοκύτταρα. Στους ανθρώπους αυτούς, ακόμα και η μικρή έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του μελάσματος όταν αυτό έχει υποχωρήσει. Η έκθεση στον ήλιο ευθύνεται επίσης για τις συχνές υποτροπές του σε μερικά άτομα, λέει ο κ. Μιχελάκης.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η κληρονομικότητα. Ελληνική μελέτη που παρουσιάσθηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας (ESDR) έδειξε ότι στο 33% των περιπτώσεων μελάσματος που εξετάστηκαν, υπήρχε οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής. 

Η χρήση καλλυντικών που ερεθίζουν το δέρμα επίσης φαίνεται ότι παίζει ρόλο (παρατηρήθηκε στο σχεδόν 15% των περιπτώσεων στη συγκεκριμένη μελέτη). Σε πολλούς πάσχοντες, όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του.

Τα καλά νέα είναι ότι «σε κάποιες περιπτώσεις το μέλασμα υποχωρεί όταν εκλείψει το ορμονικό αίτιο που το προκαλεί», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Όταν, λ.χ., γεννηθεί το μωρό ή διακοπεί η λήψη των αντισυλληπτικών, μπορεί να υποχωρήσει. 

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, το μέλασμα επιμένει για χρόνια. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες που το εκδήλωσαν έπειτα από τη λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα, καθώς και όταν δημιουργεί πολύ σκούρες πλάκες.

Αναλόγως με το βάθος που έχει το μέλασμα και τους συμβάλλοντες παράγοντες, συνιστάται η ενδεδειγμένη θεραπεία, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει από εφαρμογή ειδικών αλοιφών στο δέρμα έως θεραπείες με λέιζερ, μικροδερμαπόξεση, peelings ή άλλες πιο επεμβατικές θεραπείες. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το βάθος του μελάσματος.

Ο κ. Μιχελάκης συμβουλεύει:

* Να αλείφετε καθημερινά το πρόσωπό σας με αντηλιακό, που θα έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30. 

* Να φοράτε οπωσδήποτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους. 

* Να διαλέγετε προσεκτικά τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε. Δεν πρέπει να δημιουργούν αίσθημα τσιμπήματος ή καύσου (κάψιμο) στο δέρμα σας. Να θυμάστε ότι τα καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.

* Αποφύγετε την αποτρίχωση στο πρόσωπο με κερί ή χαλάουα. Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που επιδεινώνει το μέλασμα.

Σχετικά Άρθρα