ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναικομαστία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

02 Απριλίου 2021, 10:00

images

Η γυναικομαστία είναι αρκετά συχνή και πολλές φορές προκαλεί στους νέους άνδρες αμηχανία και άγχος, Στην εποχή μας ωστόσο η πλαστική χειρουργική έχει τον τρόπο να την αντιμετωπίσει με ασφάλεια και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο γυναικομαστία;

Γυναικομαστία ονομάζουμε την αύξηση του μεγέθους των μαστών στους άνδρες. Μπορεί η αύξηση να παρατηρείται στον έναν μαστό ή και στους δύο και είναι μία αρκετά συχνή ιατρική κατάσταση. Ο αυξημένος όγκος μαστού, μπορεί να αφορά σε αυξημένη ποσότητα λίπους ή μαζικού αδένα ή και στα δύο μαζί.

Το καλό είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής και να βοηθήσει τους άνδρες, που εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα, να βελτιώσουν την εμφάνιση, αλλά και την αυτοπεποίθησή τους.

Πού μπορεί να οφείλεται;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, όπως οι ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα που είναι ικανά να διαταράξουν την αναλογία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης, η χρήση στεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία. Όμως μπορεί να υπάρχει και γενετική προδιάθεση, που να συμβάλει στην εκδήλωση της γυναικομαστίας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η γυναικομαστία θεραπεύεται αποτελεσματικά με έναν τρόπο μόνο και αυτός είναι ο επεμβατικός. Η διατροφή και άσκηση ναι, μεν, θα βοηθήσουν να μειωθεί το λίπος στη περιοχή, όμως ο αδενικός ιστός θα παραμείνει, οπότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς χειρουργείο.

«Επιλέγεται η επέμβαση, που στοχεύει στην αφαίρεση του περιττού λίπους και του μαζικού αδένα από το στήθος και, αν χρειαστεί, γίνεται επιπλέον και αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος στην περιοχή», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός.

Η λιποαναρρόφηση από μόνη της αρκεί για τη θεραπεία της γυναικομαστίας;

Η λιποαναρρόφηση είναι απαραίτητη, για να αφαιρεθεί η ποσότητα λίπους από το στήθος του ασθενούς. Ωστόσο από μόνη της δεν θα βοηθήσει κάποιον με αυξημένο πρόβλημα γυναικομαστίας, καθώς δεν μπορεί να εξαλείψει τον αδενικό ιστό και την περίσσια του χαλαρωμένου δέρματος. Αν, όμως, το πρόβλημα συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στο περιττό λίπος και δεν παρατηρείται περίσσεια δέρματος μετά την επέμβαση, τότε, ναι, η λιποαναρρόφηση από μόνη της είναι η λύση.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

«Αρχικά αφαιρούμε το περιττό λίπος από το στήθος με λιποαναρρόφηση  και στη συνέχεια  γίνεται εκτίμηση του μεγέθους του μαζικού αδένα. Αν είναι μεγάλος, τότε αφαιρείται. Έπειτα, στην περίπτωση που παρατηρείται περίσσεια δέρματος, γίνεται επιπλέον αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος», επισημαίνει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική είτε με ολική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος. Το χειρουργείο διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και αμέσως μετά τοποθετείται ένας ειδικός, ελαστικός επίδεσμος.

Πού γίνονται οι χειρουργικές τομές στην επέμβαση της γυναικομαστίας;

Γενικότερα οι τομές για τη μείωση του μαστού τοποθετούνται στη θηλή και είναι δυσδιάκριτες, καθώς είναι πολύ μικρές, αλλά υπάρχουν και τρίχες στην περιοχή.

Στην περίπτωση της απλής λιποαναρρόφησης, οι τομές είναι πολύ μικρές, 2-3 χιλιοστά και διακρίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

Στην περίπτωση, όπου χρειάζεται και αφαίρεση μαζικού αδένα, γίνεται μία ημικυκλική τομή, μήκους περίπου 3-4 χιλιοστών, στο περίγραμμα της θηλής. Η τομή αυτή συρράπτεται με απορροφήσιμα ράμματα και λόγω της παρουσίας τριχών στη περιοχή, διακρίνεται πολύ δύσκολα.

Στην πολύ σπάνια περίπτωση, όπου η γυναικομαστία είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται τομές έξω από την θηλή.

Είναι επίπονη διαδικασία;

Το αίσθημα πόνου, διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά περιορίζεται εύκολα με τη χρήση συνηθισμένων αναλγητικών, που χορηγούνται με την αναχώρηση από το νοσοκομείο.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση γυναικομαστίας;

Όσοι αντιμετωπίζουν σωματική ενόχληση ως προς το μέγεθος και ως προς την εμφάνιση του στήθους τους, εφόσον η ανάπτυξή του έχει σταθεροποιηθεί και έχουν περάσει την εφηβεία.

Όταν η εναπόθεση λίπους στο στήθος δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή/και άσκησης και ο ασθενής δεν είναι υπέρβαρος. Aκατάλληλοι θεωρούνται όσοι παίρνουν αναβολικά στεροειδή. Αυτοί οι ασθενείς καθοδηγούνται πρώτα να διακόψουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα της γυναικομαστίας, πριν θεωρηθεί το χειρουργείο ως επιλογή.

* Στις ερωτήσεις για τη γυναικομαστία απάντησε ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD, CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS και Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα