Αυτοί είναι οι παράγοντες που επιδρούν στην ακμή
29 Φεβρουαρίου 2020, 09:05
Διατροφή, περιβαλλοντικοί παράγοντες, φάρμακα και ψυχολογικά προβλήματα είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της ακμής.
«Η ακμή εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους, καθιστώντας την όγδοη πιο διαδεδομένη νόσο παγκοσμίως. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο συχνή στους έφηβους και στους νεαρούς ενήλικες, με τις γυναίκες να την εμφανίζουν συχνότερα και στις πιο σοβαρές μορφές της. Η θυλακική υπερκεράτωση, οι τροποποιήσεις του μικροβιώματος, η αύξηση της παραγωγής σμήγματος εμπλέκονται στην παθογένειά της. Οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της πάθησης, λόγω της αύξησης των ορμονών. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες τόσο εξαιτίας ορμονικών παραγόντων όσο και κάποιων φαρμάκων αλλά και συνηθειών», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, εκτός των αισθητικών βλαβών, η νόσος μπορεί να έχει συναισθηματικές, επαγγελματικές, ψυχοκοινωνικές ακόμα και ψυχιατρικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψη.
Σε έρευνα με τη συμμετοχή 6.500 ατόμων που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, και εξέτασε τόσο τους ενδογενείς όσο και τους εξωγενείς παράγοντες, διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των πασχόντων από ακμή επιδίδονται στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αναψυκτικών και γλυκών.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Στάμου, η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες που έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 78.500 άτομα, το 2018 από τους Juhl, Bergholdt, Μiller και άλλους για να εκτιμηθεί η συσχέτιση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (ηλικίες 7-30 ετών) έδειξε ότι τόσο το γάλα όσο και το γιαούρτι και το τυρί αυξάνουν τις πιθανότητες για ακμή.
Όσον αφορά στα γλυκά, η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί ακμή, αλλά τόσο αυτή όσο και τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγούν σε φλεγμονή. Καταναλώνοντας τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, οι καραμέλες, τα τηγανητά, τα αναψυκτικά κ.ά. προκαλείται αύξηση στα επίπεδα της ινσουλίνης που επιδεινώνει περαιτέρω τη φλεγμονή.
Επίσης η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση αποδείχθηκε άλλος ένας ενοχοποιητικός παράγοντας. Ενώ η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι γνωστός ενοχοποιητικός παράγοντας για την εμφάνιση της ακμής. Στη συγκεκριμένη μελέτη φάνηκε ότι σχεδόν το 12% των πασχόντων λάμβαναν τέτοιες ουσίες. Παλαιότερη μελέτη ωστόσο έχει δείξει ότι το 50% των χρηστών αναπτύσσουν ακμή.
Tags: Ακμή, Ακμή και διατροφή