ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

03 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Νέα μετα-μελέτη τυχαίων ελεγχόμενων δοκιμών, εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης κακάο στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο MDPI. Η χρήση κακάο, συσχετίστηκε με διάφορους βαθμούς βελτίωσης της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης νηστείας. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση κακάο, δεν επηρέασε καθόλου το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την «καλή» HDL χοληστερόλη και την HbA1c, έναν σημαντικό βιοδείκτη του διαβήτη.

Η μετα-μελέτη ανέλυσε 31 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές που παρακολούθησαν τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Οι δοκιμές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ανάλυση,  αφορούσαν συνολικά 1.986 συμμετέχοντες. Η ομάδα παρέμβασης περιελάμβανε 1.110 συμμετέχοντες που κατανάλωναν, είτε εκχύλισμα κακάο, είτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% για 4 εβδομάδες ή περισσότερο. Στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν 876 συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο ή κατανάλωναν λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος που περιείχε λιγότερο από 70% κακάο.

Όλοι οι συμμετέχοντες, ήταν 18 ετών και άνω. Από τις 31 μελέτες που αναλύθηκαν, 4 περιελάμβαναν μόνο ηλικιωμένους ενήλικες και 5 μόνο νεότερους ενήλικες.

Η πλειονότητα των μελετών, αφορούσε συμμετέχοντες με 1 ή περισσότερες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων του μεταβολικού συνδρόμου (3), της δυσλιπιδαιμίας (4), της προ-υπέρτασης ή της υπέρτασης (2), του υπερβολικού βάρους (4), του διαβήτη τύπου 2 (7) και της αντίστασης στην ινσουλίνη (1). Οι υπόλοιπες 13 μελέτες, περιελάμβαναν μόνο υγιείς συμμετέχοντες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η ανάλυση αποκάλυψε, κατά μέσο όρο:

-μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά 8,35 mg/dL

-μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 9,47 mg/dL

-μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας κατά 4,91 mg/dL

-μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,52 mmHg

-μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1,58 mmHg.

Γενικώς, έχει γίνει δεκτό ότι διάφορα τρόφιμα, όπως το κακάο, μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς, αν και οι ειδικοί λένε ότι μια γενικά υγιεινή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σχετικά Άρθρα