ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε ταχύτερη γήρανση

15 Νοεμβρίου 2024, 09:00

images

Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 22.000 ενήλικες Ιταλοί, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σχετίζεται με ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Η βιολογική γήρανση δίνει μια πιο ακριβή εικόνα της υγείας του οργανισμού μας από την συνήθη μέτρηση της ηλικίας σε χρόνια και μπορεί να επηρεαστεί από επιλογές τρόπου ζωής, όπως η διατροφή. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Μελέτη Moli-sani, μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξήχθη από το 2005 έως το 2010 σε μια περιοχή στη νότια Ιταλία. Η μελέτη Moli-sani εξέτασε τη διατροφή των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφής με 188 τρόφιμα.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αναγνωρίστηκαν με τη χρήση της ταξινόμησης Nova και μετρήθηκαν ως ποσοστό του συνόλου των τροφίμων που καταναλώνονται καθημερινά, με την κατανάλωση να κατηγοριοποιείται σε 5 επίπεδα από το υψηλό στο χαμηλό.

Για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βαθμολογία μεσογειακής διατροφής, η οποία κυμαίνεται από 0 έως 9 βαθμούς.

Η βαθμολογία βασίστηκε στην κατανάλωση πιο παραδοσιακών τροφών μεσογειακής διατροφής, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και ψάρια, ενώ η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο στην ομάδα μελέτης.

Σε αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης που εξέτασε 36 διαφορετικούς βιοδείκτες αίματος για να καθορίσουν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων.

Μερικοί από αυτούς τους δείκτες αίματος περιελάμβαναν:

-λιπίδια του αίματος, όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη

-δείκτες του μεταβολισμού της γλυκόζης, όπως η γλυκόζη αίματος και η ινσουλίνη

-δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Συγκρίνοντας τη βιολογική ηλικία με την πραγματική ηλικία, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να υπολογίσει πόσο γρήγορα τα άτομα μπορεί να γερνούν βιολογικά. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να αναλύσουν αυτή τη διαφορά ηλικίας, λαμβάνοντας υπόψη γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Το τελικό δείγμα που αναλύθηκε, περιελάμβανε 11.726 γυναίκες (52%) και 10.769 άνδρες (48%) Η μέση χρονολογική τους ηλικία ήταν 55,6 έτη, ενώ η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 54,9 έτη.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 10,7% της διατροφής τους κατά βάρος, συμβάλλοντας στο 18,2% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων τους.

Σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για πολλαπλές μεταβλητές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, συνδέθηκε με ταχύτερη βιολογική γήρανση, αυξάνοντας τη βιολογική ηλικία κατά μέσο όρο κατά 0,34 χρόνια.

Η χαμηλή θρεπτική αξία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, εξηγεί μόνο εν μέρει αυτή τη σχέση, υπονοώντας ότι άλλοι παράγοντες εκτός από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη βιολογική μας γήρανση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, συμβάλλουν στην αυξανόμενη απόδειξη ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία μας.

Σχετικά Άρθρα