Διακοπές κοντά στην θάλασσα: Ας συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου
15 Αυγούστου 2019, 13:29
Ποιος είπε ότι οι διακοπές κοντά στην θάλασσα είναι μόνο ηλιοθεραπεία και καλό φαγητό; Όποιος βαριέται να κάθεται όλη μέρα στην ξαπλώστρα της παραλίας και επιθυμεί να επιστρέψει στην πόλη ανανεωμένος σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τα κρυστάλλινα νερά και τον ελεύθερο χρόνο με πολλούς δημιουργικούς για τον οργανισμό του τρόπους.
Η εκμάθηση και εξάσκηση θαλάσσιων σπορ είναι μία από τις ευχάριστες αλλά και ωφέλιμες ενασχολήσεις τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε στις καλοκαιρινές διακοπές. Μεταξύ άλλων, χαρίζουν δύναμη προσφέροντας παράλληλα μια αίσθηση ελευθερίας και ξεγνοιασιάς.
Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι όμως πολλές γι’ αυτό η παραμονή μας μέσα στην θάλασσα επί ώρες καθημερινά μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά…
Το νερό της θάλασσας βοηθά στην ανακούφιση από τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ όσοι κολυμπούν συστηματικά, απαλλάσσονται σταδιακά από πόνους στη μέση και τα πόδια –εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία για το αντίθετο-.
Επίσης, ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας βοηθάει και σε δερματικές παθήσεις, όπως το ατοπικό έκζεμα, ενώ το περπάτημα στην άμμο ή στα ρηχά, όπως και το τζόγκινγκ στην ακροθαλασσιά βοηθούν στο αδυνάτισμα και την ευεξία.
«Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε όλες τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η θάλασσα και οι διακοπές. Υπάρχουν δραστηριότητες για όλα τα γούστα και αν τηρούνται οι κανόνες και γίνονται όλα με προσοχή, όπως πρέπει, τότε τα οφέλη είναι άμεσα ορατά», λέει η χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, Δρ Ανατολή Παταρίδου.
Και συνεχίζει προσθέτοντας: «Ιδιαίτερη αναφορά εφόσον μιλάμε για επαφή με το νερό, πρέπει να γίνει και για τα ιαματικά λουτρά. Η λουτροθεραπεία βοηθά στη θεραπεία πολλών ασθενειών και κυρίως ρευματικών. Επιπλέον ο χώρος των λουτρών είναι συνήθως ειδυλλιακός και θεωρείται συνώνυμο της απόλυτης χαλάρωσης. Αν οι επισκέπτες προσέχουν τη διατροφή τους και ασκούνται, ακολουθώντας παράλληλα το ενδεδειγμένο για εκείνους θεραπευτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά», επισημαίνει η Δρ Παταρίδου.
Και καταλήγει: «Για τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, η λουτροθεραπεία μέσω της εισπνοθεραπείας είναι ιδανική, για να συμπληρώσει τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο ειδικός γιατρός. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες που βγαίνουν από τις ιαματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλενολυτικά, όπως λέμε, προκαλώντας άφθονη απόχρεμψη και ανακουφίζοντας τους πάσχοντες».