Ζητούν χρόνο οι γιατροί εν αναμονή ένταξης Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΓεΣΥ
12 Απριλίου 2023, 15:09
Χρόνο για να βρουν άλλη επαγγελματική στέγη ζητούν οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ που εργάζονται στην ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στη Λεμεσό.
Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, όπου αποφασίστηκε με πλειοψηφία 88,52%, να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο ώστε να διαπραγματευθεί με τον ΟΑΥ, να διερευνήσει τις προοπτικές ενδεχόμενης ένταξης της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΓεΣΥ και σε περίπτωση θετικής έκβασης, να υπογράψει σχετική συμφωνία.
30 γιατροί θα πρέπει να βρουν άλλη επαγγελματική στέγη
Ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος εργάζεται στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία στην κλινική είναι επενδυτές οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις κινήσεις που θα τους επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος».
«Η ουσία όμως του προβλήματος για εμένα που είμαι εργαζόμενος και συνεργάτης της Πολυκλινικής, είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για ένταξη της Πολυκλινικής, οπότε δεν έχω καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι στην επαρχία της Λεμεσού δεν υπάρχει άλλη ισοδύναμη εναλλακτική επιλογή για τους ιατρούς που θα αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν την κλινική στο ΓεΣΥ.
Όπως είπε, «μία σημαντική ομάδα γιατρών, η οποία αν δεν της δοθεί χρόνος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, στην ουσία θα είναι μία εικόνα καταναγκαστικής ένταξης ή διωγμού από το νοσοκομείο».
Συγκεκριμένα, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 40 γιατρούς, κάποιοι από αυτούς μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία της κλινικής και ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, γύρω στους 30 συνειδητά επιθυμούν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ», επεσήμανε.
Δήλωσε, ακόμη, ότι για να βρεθεί ένας χώρος – μία άλλη ιδιωτική κλινική που να στεγάζει αυτούς τους γιατρούς, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας.
Όμως, «για να κάνει αυτή την κίνηση κάποιος επενδυτής θα εξαρτηθεί από το αν η κλινική παίρνει την απόφαση να ενταχθεί στο ΓεΣΥ», είπε.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους ορισμένοι γιατροί δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την πορεία της κλινικής στο ΓεΣΥ, σε περίπτωση που ενταχθεί, σχολίασε ότι «με τον τρόπο που λειτουργεί και εφαρμόζεται το ΓεΣΥ, επιβεβαιώνεται ότι πάμε σε μοντέλο υπαλληλοποίησης γιατρών στις ιδιωτικές κλινικές».
Εξηγεί ότι το ΓεΣΥ πληρώνει την κλινική και η κλινική αποφασίζει πώς θα γίνει ο καταμερισμός των μισθών των γιατρών, «ενώ μέχρι σήμερα είχαμε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχει διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού και του νοσηλευτηρίου», υποδεικνύει.
Δεν θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή για τους πολίτες
Σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, στην πόλη της Λεμεσού δεν υπάρχει άλλη ισοδύναμη επιλογή κλινικής και εκτός από τους γιατρούς που δεν θα έχουν επαγγελματική στέγη, αναφέρει ότι στερείται από τον κόσμο το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.
«Υπάρχει κόσμος που επιλέγει συνειδητά, είτε γιατί έχει μία ιδιωτική ασφάλεια ή γιατί έτσι επιλέγει για τα θέματα της υγείας του, έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει την ιδιωτική ιατρική», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «με την ένταξη στο ΓεΣΥ, χωρίς τη δημιουργία άλλης κλινικής δεν θα υπάρχουν επιλογές και θα πάμε σε ένα κρατικό μονοπώλιο στον τομέα της υγείας».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ελεύθερη επιλογή εντός ΓεΣΥ, ο Δρ Αρμεύτης σχολίασε ότι «με τον τρόπο που λειτουργεί το ΓεΣΥ δεν έχουμε αυτή την ελεύθερη επιλογή, γιατί οι κλινικές που είναι στο ΓεΣΥ λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα. Άρα δεν έχουμε ελεύθερη πρόσβαση και έχουμε μία δυσκολία πρόσβασης σε διαθέσιμες κλίνες».
Ο Δρ Αρμεύτης σημειώνει ότι το ΓεΣΥ εξελίσσεται ως μία ωρολογιακή βόμβα. Όπως αναφέρει, «θα πέσει τόσο η μονάδα, που τα νοσοκομεία που θα μπουν στο ΓεΣΥ θα παίρνουν λεφτά από τον ΟΑΥ, που έχει ένα σφαιρικό προϋπολογισμό, θα φτάσουν να παίρνουν τόσα που δεν θα μπορούν να συντηρήσουν τα νοσηλευτήρια τους και θα πέσει η ποιότητα».
Επικοινωνία ΟΑΥ, Πολυκλινικής
Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, σε τηλεοπτική παρέμβαση ανέφερε ότι ο ΟΑΥ επικοινωνεί με την επίσημη πλευρά της Πολυκλινικής, και εφαρμόζει τη νομοθεσία που ισχύει, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή.
Σχετικά με το θέμα των γιατρών που δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι «πρέπει να δει αυτό το πρόβλημα είναι η ίδια η Πολυκλινική η οποία έχει κάποιους μετόχους και συνεργάτες. Εάν τους δώσουν αυτό που ζητάνε, δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο να βρουν νέα στέγη για να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, είναι η καλύτερη λύση».
«Από εκεί και πέρα εάν οι ιδιοκτήτες της Πολυκλινικής δεν θέλουν να τους δώσουν αυτή την παράταση, ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί μία νομοθεσία, η οποία όμως δεν εξαρτάται από εμάς, η πολιτεία αποφασίζει», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο ΟΑΥ πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα ένταξη πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και μία σημαντική παράμετρος είναι κατά πόσο επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.
«Θα δούμε όλες τις παραμέτρους και αν όλα είναι μέσα στα πλαίσια που μπορούν να γίνουν, θα προχωρήσουμε», δήλωσε.
Πρόταση νόμου για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ
Υπενθυμίζεται ότι στη βουλή κατατέθηκε πρόταση νόμου που αφορά τη διάθεση χρονικού ορίου εργασίας 24 μηνών, από την ημερομηνία ένταξης στο ΓεΣΥ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ οι οποίοι εργάζονται σε αυτά.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε οι ιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ, να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών για περαιτέρω περίοδο 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξης του οικείου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο Σύστημα.