ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν στήριξη και δομές για άτομα με Νόσο Αλτσχάιμερ

21 September 2024, 05:30

images

Στήριξη και κατάλληλες υποδομές από το κράτος, ζητούν σύνδεσμοι που εκπροσωπούν άτομα με άνοια στην Κύπρο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος «Ιθάκη» καταγγέλλει ότι οι δομές που υπάρχουν στο κράτος, είναι πολύ λίγες για τα άτομα με άνοια.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, o διοικητικός υπεύθυνος του συνδέσμου «Ιθάκη», Ευτύχιος Χριστοφίδης, τα μόνα κέντρα που λειτουργούν είναι στο ιατρείο μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με επικεφαλής τον καθηγητή της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργο Βαβουγυιό και τα κέντρα ημέρας του συνδέσμου Ιθάκη σε Λεμεσό και Λευκωσία

Σημείωσε ότι το 2050, ο αριθμός των ατόμων με άνοια εκτιμάται να υπερδιπλασιαστεί και η πολιτεία θα πρέπει να δει το θέμα πιο σοβαρά, να ενσκήψει από τώρα στο πρόβλημα για να προλάβει τις καταστάσεις που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό», τόνισε.

Πάνω από 15 χιλ. ασθενείς με άνοια στην Κύπρο

Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν πάνω από 15 χιλ. ασθενείς με άνοια.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το κομμάτι της άνοιας δεν αφορά μόνο τους ασθενείς αλλά και την οικογένειά τους, άρα, υπέδειξε, αφορά πάνω από 50 χιλ. άτομα σήμερα.

Σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος από το 2011, ξεκίνησε με ένα κέντρο ημέρας στη Λεμεσό ενώ το 2022, ξεκίνησε το δεύτερο κέντρο ημέρας στη Λευκωσία.

Ανέφερε ότι «ψάχνουμε διακαώς κάποιο χώρο στην Πάφο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε υπηρεσίες και σε αυτήν την πόλη».

Τί είναι η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης).

Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Ποια τα συμπτώματα

Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή, όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ.

Με την πάροδο του χρόνου, οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.

Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, καθώς και υπερκινητικότητα.

Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες, να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα