ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ριζική αναθεώρηση οικογενειακού δικαίου

25 Μαΐου 2022, 13:55

images

Πληθώρα εισηγήσεων και θέσεων για τη ριζική αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου κατατέθηκαν από οργανώσεις, γυναικεία κινήματα, φορείς, και ακτιβιστές στη σχετική Ημερίδα την οποία πραγματοποίησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονονογεϊκών Οικογενειών και Φίλων (ΠΑΣΜΟΙΦ) , εν όψει της νέας κατάθεσης των νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναικάς παρευρέθηκαν και κατέθεσαν εισηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτές των Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων της Βουλής, αναφέρεται περαιτέρω.

Προστίθεται πως κατά την συζήτηση διαφάνηκε πως τα νομοσχέδια που βρίσκονται κατατεθειμένα είναι ελλιπή και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, της γυναικείας φτώχιας, της βίας κατά των γυναικών και παιδιών και  της διασφάλισης των δικαιωμάτων και ευημερίας των παιδιών.

Αναφέρεται ακόμα πως αυτά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις εισηγήσεις και υποδείξεις διεθνών οργανισμών για την προστασία  των ευάλωτων ομάδων γυναικών και για την υποχρέωση ενίσχυσης του δικαιώματος πρόσβασης τους στην δικαιοσύνη.

Καταδείχτηκε επίσης ότι τα νομοσχέδια δεν υιοθέτησαν τις εισηγήσεις των Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ( ΕΜΔΓ) οι οποίες υποβλήθηκαν στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων, συνεχίζει ο Σύνδεσμος στο δελτίο Τύπου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αργεντούλα Ιωάννου τόνισε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να έχουν έμφυλη προσέγγιση, προστατεύοντας το αδύνατο μέρος ενός διαζυγίου που είναι οι γυναίκες και τα παιδιά αλλά και την ανάγκη απάλειψης της εμπλοκής της εκκλησίας στην έκδοση διαζυγίων με την αποστολή γνωστοποίησης πριν την καταχώρηση της αγωγής διαζυγίου και το δικαίωμα πνευματικής συνδιαλλαγής.

Μεταξύ άλλων τοποθετήσεων παραθέτει την τοποθέτηση της  ακαδημαϊκού Ζέλιας Γρηγορίου σύμφωνα με την οποία αυτό που πρέπει να εξεταστεί πρώτα και κύρια είναι ποιοι χρειάζονται τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου. Υπάρχουν άτομα, είπε, που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο σημαντικό για αυτούς να ενσωματωθούν στον Νόμο οι ανάγκες που βιώνουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Επεσήμανε είναι πως όταν σε μία γυναίκα προστεθεί η φτώχεια και ο παράγοντας ενδοοικογενειακή βία «έχουμε τέσσερις άξονες ανισότητας, έναντι του άλλου διάδικου για το οικογενειακό δικαστήριο».

Όταν αντιληφθούμε τη ζωή που βιώνουν αυτά τα άτομα πριν και μετά το διαζύγιο και πόσο αργά κινούνται οι διαδικασίες τότε παρατηρούμε ακόμη περισσότερη φτωχοποίηση των γυναικών και των παιδιών τους, συνέχισε και διερωτήθηκε αν ο νόμος δεν μπει στα δικά τους παπούτσια, τότε πώς θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου;

Από την πλευρά της η ακαδημαϊκός καθηγήτρια του οικογενειακού δικαίου Αννα Πλεύρη επικεντρώθηκε στα σύγχρονα συστήματα επιδίκασης διατροφής και στις διαφορές του προτεινόμενου οικογενειακού δικαίου και παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για την οικογενειακή διαμεσολάβηση ψηφίστηκε το 2019, εντούτοις είναι νεκρός και αδρανής γιατί δεν υπάρχουν κανονισμοί που απαιτούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε συνεκδίκαση των αγωγών και των αιτήσεων σε μια οικογενειακή διαφορά όσο σε επίπεδο προσωρινό όσο και οριστικό, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και πολυδιάσπαση, δηλαδή, εξήγησε διαζύγιο, γονική  μέριμνα και διατροφή.


Σχετικά Άρθρα