ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν περισσότερες θεραπείες αποκατάστασης στο ΓεΣΥ

20 Ιουνίου 2024, 11:38

images

Μη ικανοποιητικό κρίνει τον αριθμό θεραπειών αποκατάστασης από το ΓΕΣΥ, η παγκύπρια οργάνωση για την εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες «Αγκαλιά Ελπίδας».

Σε επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της οργάνωσης, Γιούλα Πιτσιάλη, σημειώνει ότι ο ΟΑΥ με τον τρόπο που έχει προαποφασίσει πόσες θεραπείες (φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία) δικαιούται να έχει ένα άτομο με αναπηρία και τον οποίο τον στηρίζει βάσει ηλικίας ή διάγνωσης ή άλλων οικονομικών κριτηρίων, παραβιάζει τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες , όπως αυτά απορρέουν από δύο διεθνείς συμβάσεις που έχουν κυρωθεί με νόμους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δύο συμβάσεις είναι η Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1989 (Ο περί της Συμβάσεως περί των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) Νόμος του 1990, Ν.243/19 και η Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, 2006 ( Ο περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και περί Συναφών Θεμάτων (Κυρωτικός) Νόμος του 2011 (Ν.8(ΙΙΙ)/2011)).

Υποχρέωση του κράτους η παροχή υπηρεσιών

Όπως τονίζουν, το κράτος έχει υποχρέωση και οφείλει να παρέχει στα άτομα με αναπηρίες, όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη διατήρηση της υγείας τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όπως τονίζεται άλλωστε και στην έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ( 2019).

Επισημαίνουν ότι από την έναρξη του ΓεΣΥ τα παιδιά με αναπηρίες έχουν στερηθεί την παροχή θεραπειών η οποία μέχρι την έναρξη του ΓεΣΥ, προσφερόταν από το Υπουργείο Υγείας με διαδικασία που είχε αποφασιστεί μαζί με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και επιχορηγούνταν όλες οι θεραπείες τους με την προσκόμιση αποδείξεων.

«Με αυτό τον τρόπο δινόταν η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης με την παραπομπή των θεράπων ιατρών των παιδιών και των θεραπευτών τους και το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τον θεραπευτή τους χωρίς περιορισμούς σε χώρους που είχαν την πρόσβαση και την εξειδίκευση για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες», σημειώνει η κ. Πιτσιάλη.

Παραβιάζεται το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες

Όπως σημειώνεται, σήμερα παραβιάζεται από τον ΟΑΥ το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και τέσσερα χρόνια μετά, ο αριθμός θεραπειών που δίνεται στα άτομα με αναπηρίες και ιδίως στα παιδιά είναι ανεπαρκής και στην περίπτωση της εργοθεραπείας δεν δίνεται καθόλου μιας και δεν έχουν ακόμη συμβληθεί με το σύστημα οι ιδιώτες εργοθεραπευτές.

«Αίτημα μας για να μπορούν τα παιδιά μας και οι ενήλικες με αναπηρία να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα άλλο σύστημα επιχορήγησης θεραπειών, όπως παράδειγμα έγινε και στην Ελλάδα, με επίδομα αποκατάστασης με προσκόμιση αποδείξεων που θα καλύπτει επαρκή αριθμό θεραπειών για όλα τα άτομα με αναπηρία», υποστηρίζουν.

Επίσης, εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός που έχει δοθεί για θεραπείες αποκατάστασης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Εναλλακτικά, υποδεικνύει η οργάνωση, θα πρέπει να δοθούν οδηγίες πως όταν αφορά άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις ο αριθμός θεραπειών αποκατάστασης θα πρέπει να δίνεται βάσει συστάσεων των ιατρών και θεραπευτών που παρακολουθούν τον δικαιούχο χωρίς περιορισμό βάσει των πραγματικών αναγκών και στόχων του προγράμματος αποκατάστασης. Να καταργηθούν δηλαδή οι πίνακες με τις προεπιλεγμένες θεραπείες.


Απάντηση ΟΑΥ

H Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μόνικα Κυριάκου, απαντώντας στο αίτημα της οργάνωσης για περισσότερες θεραπείες, σημείωσε στο YgeiaWatch, ότι οι θεραπείες που παρέχονται είναι αρκετές μέσω του ΓεΣΥ, ενώ για επιπλέον θεραπείες μπορεί να αιτηθούν και εάν όντως, χρειάζεται, μπορούν να δοθούν περισσότερες.


Παράλληλα, ανέφερε ότι, μπορεί να γίνει ένταξη των ασθενών, κυρίως αυτών με εγκεφαλική παράλυση στο μητρώο νευρολογικών παθήσεων, προκειμένου να αιτηθούν περισσότερων θεραπειών.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα