Ζητούν παροχή φροντίδας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
03 Ιουνίου 2022, 13:23
Το θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων παροχής φροντίδας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες συζήτησε την Παρασκευή στη συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι από το 2016 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχτεί περισσότερους από 1.500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προωθούνται στην Κύπρο από την Τουρκία χωρίς τα απαραίτητα νομικά έγγραφα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και θέτει αυτά τα άτομα σε ιδιαίτερο καθεστώς ευαλωτότητας, καθώς είναι επιρρεπείς σε παντός είδους εκμετάλλευση.
Σημειώνεται επίσης επισήμανση της Κύπριας βουλεύτριας ότι σε πολλές περιπτώσεις διακινητές εξαναγκάζουν τους μετανάστες να καταστρέφουν τα έγγραφά τους προτού εισέλθουν στη Δημοκρατία, ώστε να αιτηθούν άσυλο, ως ανήλικα πρόσωπα, πρακτικές που επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα λόγω των επιπρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών εξακρίβωσης της ηλικίας των αιτητών, ενώ τόνισε πως τo υπερφορτωμένο σύστημα εξέτασης αιτήσεων και η εξάντληση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων έχουν τραγικό αντίκτυπο σε μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει στήριξη και προστασία στα άτομα που πραγματικά τη χρειάζονται.
Επιπροσθέτως, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εκτίμησης της ηλικίας των ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα οικογενειακής επανένωσης.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση της κ. Ερωτοκρίτου ότι όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασυνόδευτων ανήλικων σε δομές φροντίδας και προστασίας, την παροχή στοχευμένων κοινωνικών υπηρεσιών και την εδραίωση ενός υγειούς περιβάλλοντος, που να προάγει, σε όλα τα επίπεδα, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού.
Tags: Παιδί, παιδιά, Φροντίδα παιδιών