ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν μέτρα για μονάδες αιμοκάθαρσης Λάρνακας - Αμμόχωστου

24 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Το θέμα της έλλειψης κλινών και της απουσίας στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες αιμοκάθαρσης σε Λάρνακα και Αμμόχωστου, τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν άμεση λήψη μέτρων, αφού, όπως είπαν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν σωρεία προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες μονάδες, ενώ οι γιατροί – υπεύθυνοι των μονάδων έκαναν λόγο για «απουσία συζήτησης» με τον ΟΚΥπΥ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, η Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δρ Παναγιώτα Λουκαΐδου, είπε πως αν και το πρόβλημα ξανασυζητήθηκε, εντούτοις αντί να λυθεί μεγαλώνει, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια.

Αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης, λέγοντας ότι το 2018 είχαν πέντε νεφρολόγους, με 80 ασθενείς και συγκεκριμένο κύκλο εργασίας, σημειώνοντας ότι πως ο ένας γιατρός αφυπηρέτησε και δεν αντικαταστάθηκε, με τους ασθενείς να ανέρχονται αυτή τη στιγμή στους 185.

Σημείωσε ακόμα πως τον Ιούλιο παραιτήθηκε άλλη μία γιατρός, με αποτέλεσμα να μείνουν τρεις γιατροί στο Τμήμα, ενώ σημείωσε πως η δουλειά τους έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ και ότι από το καλοκαίρι ζητούν βοήθεια για στελέχωση.

Σύμφωνα με την Δρ Λουκαΐδου η Λάρνακα και η Αμμόχωστος είναι οι μοναδικές επαρχίες σε όλη την Κύπρο, που δεν έχουν ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, ώστε να γίνεται διαμοιρασμός των ασθενών.

Αντιμετωπίζουν Λάρνακα, Αμμόχωστο ως κοινό μέτωπο

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Δρ Χρυσούλα Πιπιλή, είπε πως οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν την Λάρνακα και την Αμμόχωστο ως ένα κοινό μέτωπο, ωστόσο, σημείωσε «αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί».

Εξήγησε ότι στην Αμμόχωστο αυξάνονται οι ασθενείς και θέλουν να εξυπηρετηθούν, ενώ πρόσθεσε πως είναι αδύνατον να μεταφερθούν στη Λάρνακα.

Επιπλέον, εξήγησε πως στην Αμμόχωστο είναι μόνο δύο γιατροί αυτή τη στιγμή, που εξυπηρετούν 60 ασθενείς και 100 την τουριστική περίοδο, ενώ σημείωσε πως ο τρίτος γιατρός έχει μεταφερθεί στη Λάρνακα, ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση.

Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η έλευση τρίτου νεφρολόγου στην Αμμόχωστο, ώστε να μην επιβαρύνεται η Λάρνακα, ενώ υπογράμμισε ότι και η Αμμόχωστος δικαιούται ίση παροχή υπηρεσιών, όπως όλη η Κύπρος.

Είχαν προειδοποιήσει

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Έμιλυ Πετρίδου, είπε πως όταν χτιζόταν η μονάδα στη Λάρνακα, η Οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι η δημιουργία μόνο 21 σταθμών για αιμοκάθαρση δεν ήταν επαρκής, για να προσθέσει ότι οι ασθενείς αυξάνονται, όπως και οι ανάγκες, ωστόσο, δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε με τη σειρά του πως «πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε και αν το κάνουμε σε πνεύμα συνεργασίας, θα προχωρήσουμε».

Είπε πως «αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν σχεδιάζουμε και δεν συνεργαζόμαστε, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ γιατρών και ΟΚΥπΥ».

Εξηγήσεις ΟΚΥπΥ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, αναφέρθηκε στο μονοασφαλιστικό μοντέλο του ΓεΣΥ που εφαρμόζεται, λέγοντας πως αυτό έχει πετύχει και προχωρά.

Είπε ακόμα πως «τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι εκείνα που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, είπε πως το μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν η Αμμόχωστος, που είχε ένα μόνο γιατρό, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα για δεύτερο γιατρό και έγιναν προσπάθειες και πήραν δεύτερο γιατρό.

Για τη Λάρνακα, ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως η κλινική σχεδιάστηκε πριν πολλά χρόνια και δεν προβλέφθηκε να υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κλινών.

Όπως είπε «είχαμε κάνει πρόταση για να βρεθεί άλλος χώρος», προσθέτοντας πως οι εκεί γιατροί είπαν ότι δεν γίνεται να γίνει κάτι τέτοιο. Ανέφερε πως η πρόταση του ΟΚΥπΥ ήταν να βρεθεί ένα δωμάτιο και να μπουν τέσσερις μηχανές.

Η συγκεκριμένη αναφορά Χαριλάου προκάλεσε την αντίδραση της Διευθύντριας της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία είπε πως ήταν δική της η εισήγηση να βρεθεί άλλος χώρος, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, απορρίφθηκε από τον Οργανσισμό.

Συνεχίζοντας ο κ. Χαριλάου υπέδειξε πως η μονάδα στην Αμμόχωστο δημιουργήθηκε, ώστε μην χρειάζεται να μετακινούνται οι ασθενείς προς τη Λάρνακα. Επίσης, ανέφερε πως έγινε προσπάθεια να φύγουν ασθενείς από Λάρνακα και να πάνε στη Λευκωσία, αλλά δυστυχώς, παρόλο που έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφερθούν, δεν δέχθηκαν.

Απαντώντας στην συγκεκριμένη αναφορά η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, είπε ότι ο λόγος που αρνήθηκαν οι ασθενείς ήταν επειδή δεν έδωσε έγκριση ο ΟΚΥπΥ για να πληρώνεται η μεταφορά τους.

Σε σχέση με την υποστελέχωση, ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι θέση νεφρολόγου από το 2022 προκηρύχθηκε πάνω από δέκα φορές για τη Λάρνακα, για να συμπληρώσει πως σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ενδιαφερόμενους και η Επιτροπή Αξιολόγησης τους απέρριψε.

Εξάλλου, σημείωσε, πως σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι είχαν ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά αποσύρονταν.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις προκηρυγμένες θέσεις, ενώ τόνισε πως μέλημά του ΟΚΥπΥ είναι οι γιατροί να γίνουν έξι, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η δουλειά της μονάδας στην Αμμόχωστο και να μην επηρεαστούν οι ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ εντός των επόμενων ημερών θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Λάρνακας, ώστε να βρεθεί ο χώρος, που θα λειτουργήσουν και άλλες μονάδες αιμοκάθαρσης.

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους, που έχουν επαφές με γιατρούς, να κάνουν ενέργειες για να αυξηθεί το ενδιαφέρον και να γίνουν προσλήψεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ζήτησε επιτακτικά από τον ΟΚΥπΥ την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των μονάδων, αλλά και την επέκταση των σταθμών αιμοκάθαρσης, ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε πως ο ΟΚΥπΥ οφείλει να εγκύψει στο θέμα και να δώσει μεγάλη σημασία στην εξεύρεση ιατρών.

Σχετικά Άρθρα