Ζητούν εργοδότηση ατόμων με πρόβλημα ψυχικής υγείας
08 Οκτωβρίου 2024, 12:31
Το στίγμα και οι διακρίσεις συχνά εμποδίζουν τα άτομα με ψυχικές παθήσεις να αναζητήσουν βοήθεια ή να βρουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που τιμάται στις 10 Οκτωβρίου. Το σύνθημα του 2024 είναι «Ψυχική Υγεία στην Εργασία».
Ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Προστασίας Ψυχικής Υγείας κάνει έκκληση σε όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ.
«Το ‘θέλω δουλειά’ είναι κάτι που ακούμε συχνά από άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, γιατί η δουλειά ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους και τους δίνει μια μικρή έστω οικονομική ανεξαρτησία,» είπε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας της Ψυχικής Υγείας, Εύη Αντωνιάδου Μάγου.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι εργοδοτεί τρία άτομα στην Καντίνα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, εκ των οποίων τα δύο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας, προσφέρει συμβολική αμοιβή σε άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Μονάδας Εργασιακής Αποκατάστασης / ΟΚΥπΥ και δημιουργούν αντικείμενα προς πώληση.
Σκοπός, προσθέτει, είναι να αξιολογηθούν και να διαπιστωθούν οι ικανότητες τους, με στόχο την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Επίσης, ο Σύνδεσμος εργοδοτεί δύο καθοδηγήτριες εργασίας, με στήριξη από το Τμήμα Ενσωμάτωσης, που βοηθούν τα άτομα να βρουν δουλειά. Στη συνέχεια βρίσκονται σε επαφή και στηρίζουν αμφοτέρους, άτομα και εργοδότες.
«Καθώς το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται, απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας αποτρέπονται», αναφέρει επίσης ο ΠΟΥ. Προσθέτει πως «είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία.»
«Κάνουμε έκκληση σε όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ», αναφέρει η Πρόεδρος του Συνδέσμου, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει παράλληλα μια εκστρατεία για να προωθηθεί η εργοδότηση ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας αφού «μπορούν να είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας».
Μήνυμα Επιτροπής Εποπτείας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών
H ανάγκη να διασφαλιστεί πως η εργασία προστατεύει και υποστηρίζει την ψυχική υγεία και δεν αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα είναι ξεκάθαρη, αναφέρεται σε μήνυμα της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών του Υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που τιμάται στις 10 Οκτωβρίου.
Στο μήνυμα, αφού διευκρινίζεται ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία στον χώρο της εργασίας, σημειώνεται ότι εργασιακά περιβάλλοντα που είναι υγιή και ασφαλή μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας ισχυρός προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία του ατόμου.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ανθυγιεινές και δυσλειτουργικές εργασιακές συνθήκες και συμπεριφορές όπως το στίγμα, οι διακρίσεις και η έκθεση σε κινδύνους όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο εκφοβισμός και άλλες κακές συνθήκες εργασίας, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, τη συνολική ποιότητα ζωής και κατά συνέπεια τη συμμετοχή, αλλά και την παραγωγικότητα στην εργασία.
Τονίζει ακόμα πως είναι καθοριστικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι –κράτος, οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους και εργοδότες, φορείς σχετικοί με την εργασία κ.ά.– να συνεργαστούν για την εκπόνηση πλάνων, πολιτικών και κανονισμών, τα οποία θα έχουν ως στόχο την προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας και της πρόληψης των ψυχικών δυσκολιών στον εργασιακό χώρο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό αυτές οι δράσεις να γίνονται με την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, επαγγελματιών υγείας, αλλά και των ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εποπτείας και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, ως το θεσμοθετημένο όργανο για την προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών, συνεχίζει να εργάζεται και να βρίσκεται σε συχνή επαφή με όλους τους υπεύθυνους οργανισμούς και φορείς με σκοπό να διασφαλίσει ότι η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, ενώ ταυτόχρονα, εκεί και όπου χρειάζεται προβαίνει σε άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις με απώτερο σκοπό να διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας, με πλήρη σεβασμό και χωρίς διακρίσεις.
Η Επιτροπή παραπέμπει στους συνδέσμους για τις δράσεις του ΠΟΥ και της Παγκόσμις Οργάνωσης Ψυχικής Υγείας.
Tags: ΠΟΥ, ψυχική υγεία