ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν επικαιροποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την Άνοια

17 Οκτωβρίου 2024, 10:53

images

Την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Άνοια, ζητά ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εγγράφοντας σχετικό θέμα στην επιτροπή Υγείας της βουλής.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση του θέματος, η άνοια προκαλεί εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ικανότητα για ανεξάρτητη επιβίωση.

Επιπρόσθετα, τονίζει, οι συνέπειες της νόσου είναι επιβαρυντικές, τόσο για το άτομο, όσο και για την οικογένειά του, λόγω της συνεχούς ψυχικής καταπόνησης.

«Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει η νόσος της άνοιας, η οποία αποτελεί σύνδρομο των ηλικιωμένων, αλλά πλήττει και άτομα της μέσης ηλικίας, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που να περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ολιστικά η εν λόγω νόσος», επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, από το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα των ασθενών με τη νόσο της άνοιας.

Δαμιανός: 47 εκατ. παγκοσμίως ζουν με άνοια

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σήμερα 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, ενώ τόνισε πως μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 131 εκατομμύρια.

Παράλληλα, επιδημιολογικές μελέτες, δείχνουν ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο εμφανίζει άνοια/Alzheimer,καταδεικνύοντας πως το ποσοστό νόσησης από άνοια τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί δραματικά.

Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν πάνω από 15 χιλ. ασθενείς με άνοια.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα