ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποχρεωτική η ασφάλιση για επαγγελματική αμέλεια από γιατρούς

20 Ιουνίου 2024, 20:21

images

Υποχρεωτική καθίσταται η ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια για την εξέταση του ιατρικού επαγγέλματος στην Κύπρο με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν βουλευτές του ΔΗΣΥ και έχει ως σκοπό την εισαγωγή ρυθμίσεων στις Εγγραφές Ιατρών Νόμο, ώστε ο ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και η εταιρεία ιατρών πρέπει να διατηρούν την ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστική ευθύνη για επαγγελματική αμέλεια.

Με την τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εισάγεται η υποχρέωση στο γιατρό του οποίου η εγγραφή στο ιατρικό μητρώο έχει εγκριθεί να καταθέσει αντίγραφο της ασφαλιστικής σύμβασης έναντι 30 ημερών. Τόσο ο νόμος όσο και η τροπολογία ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους παρόντες Βουλευτές.

Στην τοποθέτησή της η εκ των εισηγητών της πρότασης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι η αφορμή της πρότασης νόμου ήταν περίπτωση εκδίκασης αποζημίωσης από δικαστήριο για επαγγελματική αμέλεια από γιατρό, ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώσει επειδή δεν είχε ασφαλή κάλυψη.

Υπήρχε ένα νομοθετικό κενό, όπως είπε η κ. Ορφανίδου, για τους γιατρούς που ήταν εκτός ΓεΣΥ ή δεν εργάζονταν σε νοσηλευτήρια και δεν ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Παράλληλα ανέφερε ότι ο νόμος καλύπτει και ειδικές άδειες γιατρούς που έρχονται από το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα