ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερψηφίστηκε η απαγόρευση κινητών στα σχολεία

17 Οκτωβρίου 2024, 21:50

images

Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, από μαθητές κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Παράλληλα υπερψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ για αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας, των αποτελεσμάτων της απαγόρευσης της ενεργοποίησης και χρήσης από μαθητές των κινητών τηλεφώνων ή και άλλης έξυπνης ηλεκτρονικής συσκευής καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας.

Η τροπολογία του ΑΚΕΛ που πρότεινε την απαγόρευση των κινητών στην περίπτωση των μαθητών του κύκλου καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής μέρας, σε αντίθεση με τους μαθητές του λυκειακού κύκλου, για τους οποίους δεν μπορούν να γυμναστούν τα κινητά τους κατά την ώρα του διαλείμματος. όχι στην τάξη, στη συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις, απορρίφθηκε.

Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση των σχετικών κανονισμών ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η κατάσταση με τα κινητά έχει ξεφύγει και υπάρχει αναγκαιότητα για μέτρα και ορθή καθοδήγηση για την προστασία των παιδιών.

Ο κ. Κάρουλλας μίλησε για αποτελεσματική χρήση των έξυπνων συσκευών με επίκεντρο το παιδί, προσθέτοντας ότι ποσοστό 25% των μαθητών στα σχολεία είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και τα περιστατικά σημειώνονται την ώρα του διαλείμματος.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης στη δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια είπε ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι συζητάμε για απαγόρευση χρήσης και ότι ο ίδιος στέκεται ενάντια στο ρεύμα και προτάσσει την προσέγγιση ότι πρέπει να ακούσουμε τους νέους και να μην κάνουμε απλά το χέρι. «φτύνουμε τους νέους».

Εξέφρασε την άποψη ότι τα φαινόμενα βιντεογράφησης ξυλοδαρμών με κινητά ή τα παράνομα στοιχεία είναι ακραία και δείχνουν μια-δύο φορές το χρόνο και διερωτήθηκε πώς θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους και τους δίνουμε ένα χρόνο στο στρατό ένα χρόνο μετά, ενώ την ίδια ώρα τους θεωρούμε ανώριμους να χρησιμοποιήσουν κινητό το μισάωρο του διαλλείματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής της Παιδείας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση των έξυπνων μηχανών παιδιών σύμφωνα με ειδικούς επιστημόνων.

Ανέφερε ότι ένα στα δύο παιδιά έχουν διάφορα ζητήματα λόγω της αλόγιστης χρήσης των έξυπνων συσκευών και μίλησε για την ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η εικονική πραγματικότητα δεν είναι η πραγματικότητα που θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε από την πλευρά του ότι τα παιδιά πρέπει να κατακτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και να κοινωνικοποιηθούν και για τον λόγο αυτό χρειάζονται καθοδήγηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε σε ορθή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάθεση των κανονισμών που περιλαμβάνουν και θεσμοθέτηση, για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, της «Ημέρας Μνήμης και Τιμές των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυτών. . . ».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι διεθνώς υπάρχουν ζητήματα με χρήση κινητών και διάφορες χώρες έλαβαν μέτρα και υπάρχουν θετικοί περιορισμοί της χρήσης με την αύξηση της κοινωνικοποίησης, μείωση ψυχοσωματικών ασθενειών και βελτίωση της ψυχικής υγείας γενικότερα.

 Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα