ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγειονομικοί έλεγχοι στο χώρο εργασίας για περιορισμό καρδιακών παθήσεων

04 September 2024, 07:20

images

Δωρεάν έλεγχοι υγείας στο χώρο εργασίας τους επόμενους έξι μήνες, θα προσφερθούν στην Αγγλία, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, από τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της φιλοξενίας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γρήγορες αξιολογήσεις που θα καθορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (CVD), που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Ειδικά, σημειώνεται, οι άνδρες καλούνται να κάνουν τις εξετάσεις καθώς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες.

Επιλέξιμοι θα είναι όσοι είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 74 ετών και δεν έχουν ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτοί οι έλεγχοι θα εξοικονομήσουν χιλιάδες ώρες από το NHS και θα βοηθήσουν στη μείωση των λιστών αναμονής.

Το πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των Ελέγχων Υγείας του NHS, οι οποίοι εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2009.

Εκτός από τη στόχευση των καρδιακών παθήσεων, το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη του διαβήτη και της νεφρικής νόσου, καθώς και ορισμένων περιπτώσεων άνοιας μεταξύ των ενηλίκων.

Ο υπουργός Υγείας Andrew Gwynne είπε ότι ενώ πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν επιλέξιμοι για τον έλεγχο, τα τρέχοντα δεδομένα έδειξαν ότι μόνο το 40% ολοκλήρωσε τον έλεγχο.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν έγκαιρη βοήθεια, αλλά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες», σημείωσε.

«Αυτό το νέο πρόγραμμα στοχεύει να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους μέσω του τόπου εργασίας τους και να καταστήσει πιο βολικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία», υπογράμμισε.

Σύντομο ερωτηματολόγιο με στοιχεία τρόπου ζωής

Τα άτομα που συμμετέχουν θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής, το ύψος, το βάρος και τη μέση τους. Παράλληλα, θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση αρτηριακής πίεσης και απλή εξέταση αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Οι έλεγχοι θα καταγράφουν επίσης βασικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του καπνίσματος, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου και επίπεδο χοληστερόλης.

Αποτελούν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι υγειονομικοί έλεγχοι μπορούν να σώσουν ζωές. Μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν σε μεγάλο βαθμό ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 και ηπατική νόσο», δήλωσε η Louise Gittins, πρόεδρος της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουν επίσης ανακοινωθεί σχέδια για μια ψηφιακή έκδοση του Ελέγχου Υγείας του NHS, ενώ οι δοκιμές για αυτό θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα