ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χωρίς άδεια λειτουργίας 800 πισίνες παγκύπρια

03 Οκτωβρίου 2024, 16:21

images

Χωρίς άδεια λειτουργούν οι 800 από τις 1200 καταγεγραμμένες πισίνες οι οποίες λειτουργούν παγκύπρια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να τίθενται σε κίνδυνο, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Οι αρμόδιες αρχές προέβησαν σε σχετική ενημέρωση στο πλαίσιο της εξέτασης νομοσχέδιου και σχετικών κανονισμών για τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά στην αδειοδότηση της λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε νομοσχέδιο για αντικατάσταση του περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμου του 1992 και των περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμών του 1996 ήτοι, «ο περί Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμος του 2024» και «Οι περί Κολυμβητικών Δεξαμενών  Κανονισμοί του 2024».

Παράλληλα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τέθηκε και πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, η οποία είχε τεθεί προς συζήτηση πριν την κατάθεση των κυβερνητικών νομοθετημάτων στη Βουλή, στις αρχές του καλοκαιριού, η οποία προβλέπει τον εκσυγχρονισμό ορισμένων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τη λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών.

Στόχος των κυβερνητικών νομοθετημάτων, όπως αναφέρθηκε, είναι να τεθεί σε νέα βάση η ασφάλεια και η υγεία στις κολυμβητικές δεξαμενές, στις πισίνες, ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια, με στόχο την αποφυγή πνιγμών, αλλά και ασθενειών οι οποίες προέρχονται από μολυσμένα νερά.

Σε τρεις κατηγορίες οι πισίνες

Η Επιτροπή Εσωτερικών, ξεκίνησε τη μελέτη νομοσχεδίου και κανονισμών, τα οποία προβλέπουν τον διαχωρισμό των πισίνων σε τρείς κατηγορίες.

Συγκεκριμένα σε πισίνες υψηλού ρίσκου, που αφορούν σε υδροπάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, σε πισίνες μεσαίου ρίσκου, που περιλαμβάνουν όσες βρίσκονται σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και στις πισίνες χαμηλού ρίσκου, που πρόκειται για όσες βρίσκονται σε σπίτια και συγκροτήματα μέχρι πέντε οικίες.

Μέσω της προτεινόμενης .νομοθεσίας, διασαφηνίζονται και οι  αντίστοιχες υποχρεώσεις  για τον κάθε τύπο πισίνας, όπως άδεια  λειτουργίας,  αριθμός  εποπτών, ασφαλείας, μέτρα ασφαλείας κ.α.).

Επιπλέον, γίνεται σαφής διαχωρισμός αναφορικά με το λειτουργικό κομμάτι των κολυμβητικών δεξαμενών, ενώ το κατασκευαστικό μέρος θα συμπεριληφθεί σε κανονισμούς που εκδίδονται με βάση τον περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών Νόμο.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Με βάση τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας, οι έλεγχοι θα είναι τακτικοί για τις πισίνες υψηλού και μεσαίου ρίσκου και δειγματοληπτικοί για τις πισίνες χαμηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ο κατά νόμο υπεύθυνος των μεγάλων πισίνων, θα πρέπει να κατέχει δίπλωμα ναυαγοσώστη και πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι στην προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι «μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, προωθείται νέα νομοθεσία, σε μια χώρα, όπου ο τουρισμός αποτελεί καθοριστικό κομμάτι της οικονομίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, επεσήμανε ότι με την υπό μελέτη νομοθεσία, θα αποφεύγονται πνιγμοί και θα μειωθούν και οι παρενέργειες από ακατάλληλα νερά. «Προέχει η ασφάλεια και η υγεία, κατά την χρήση των πισίνων», όπως τόνισε ο βουλευτής ΔΗΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα