ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλότερες οι σχολικές επιδόσεις παιδιών που νόσησαν με Covid-19

26 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Αντίκτυπο στη σχολική επίδοση φαίνεται να αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι που νόσησαν από Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στον ύπνο και στην αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης, ανέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 1 στα 3 παιδιά που παρουσίασαν συμπτώματα , αντιμετώπισαν δυσκολίες/προβλήματα στη σχολική φοίτηση ή στη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, περισσότεροι από 1 στους 10 γονείς/κηδεμόνες από τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, παρατήρησαν κάποια πτώση στις σχολικές ή/και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους μετά τη νόσηση.

Όσον αφορά το θέμα του ύπνου, 1 στα 10 παιδιά φαίνεται να αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, με επικρατέστερα τον ανήσυχο ύπνο (47%) και την αυπνία ή δυσκολία στον ύπνο (20%). Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των γονέων/κηδεμόνων δήλωσαν ότι στο παρόν αισθάνεται πολύ ικανοποιημένη (63%) ή αρκετά ικανοποιημένη (31%) με τις συνθήκες σχετικά με τον ύπνο των παιδιών.

Σωματικά και άλλα προβλήματα 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σε σχέση με τη φροντίδα και τις δραστηριότητες του παιδιού ,το 61% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το παιδί του έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, τα οποία παραμένουν και μετά τη νόσηση από COVID-19.

Από αυτά τα επικρατέστερα ήταν η εύκολη κόπωση (13.3%), η αδιαφορία (10.9%) και η ανησυχία (10.5%). 

Ακόμη, σε μικρότερο ποσοστό σημειώθηκαν και άλλα προβλήματα, όπως οι πόνοι σε μύες και κόκκαλα (4.1%), ο φόβος (3.7%), το εύκολο λαχάνιασμα (3.1%) και η σύγχυση ή δυσκολία στη σκέψη (2.7%).

Σημειώνεται ότι η άμεση οικογένεια (γονείς, αδέρφια, παππούδες/γιαγιάδες) φαίνεται να ήταν αυτή που βοήθησε ως επί το πλείστο (84.8%), κατά την περίοδο μετά τη νόσηση του παιδιού, σε σχέση με τις σχολικές και εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Προβλήματα άγχους και κατάθλιψης

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, επίσης, ότι 1 στα 10 παιδιά που νόσησαν με COVID-19 , παρουσιάζει ή, κατά την περίοδο μετά τη νόσηση, προβλήματα με την αντιμετώπιση του άγχους ή/και της κατάθλιψης. 

Συγκεκριμένα, ανάμεσα από μία σειρά συμπτωμάτων αυτά που φαίνεται να υπερισχύουν ή να συναντώνται πιο συχνά είναι η μελαγχολία (35.71%), η απάθεια και έλλειψη θέλησης ή μειωμένη διάθεση για εκπλήρωση δουλειάς ή άλλων δραστηριοτήτων (35.71%), καθώς και η έλλειψη αυτοπεποίθησης (35.71%).

Επιπλέον, σχεδόν 1 στα 5 παιδιά από αυτά που αντιμετώπισαν προβλήματα στη διαχείριση του άγχους ή/και της κατάθλιψης, παρουσιάζουν αίσθηση απόγνωσης και ανησυχίας, όπως σημειώνουν στις απαντήσεις τους οι γονείς/κηδεμόνες.

Δεν βίωσαν διάκριση λόγω νόσησης

Όσον αφορά το θέμα των διακρίσεων, οι γονείς στην πλειοψηφία τους (93%) υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βιώσει οι ίδιοι ή και τα παιδιά τους οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση λόγω της νόσησης.

Από την άλλη, το υπόλοιπο 7% που αναφέρθηκε σε εμπειρία διακρίσεων, δήλωσε ότι αυτές εντοπίζονται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον του παιδιού ή/και στο χώρο εργασίας του/των γονέων/κηδεμόνων.

Παράλληλα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους (99%) οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι στο παρόν αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν διακρίσεις προς τους ίδιους ή προς το παιδί τους.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά/έφηβους έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 (μέχρι και την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας), με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (80%) να δηλώνει ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα παιδιά τους λόγω της νόσησης, δεν επηρεάστηκαν από τον εμβολιασμό.

Ένα ποσοστό 17% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν κατά τη νόσηση, φαίνεται να βελτιώθηκαν μετά τον εμβολιασμό. 

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων ηλικίας 0-18 ετών μετά από νόσηση από COVID-19, καθώς και η ανάδειξη των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της νόσου στα παιδιά και εφήβους που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2022 μέσα από αυτοσυμπληρούμενο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, με γενικές ερωτήσεις για τη νόσηση, τις επιπτώσεις στον ύπνο, φροντίδα παιδιού και δραστηριότητες, το χειρισμό του άγχους και της κατάθλιψης, τις φιλίες και τις πιθανές διακρίσεις που αντιμετώπισαν, τον εμβολιασμό και άλλες ανάγκες για την καθημερινή ζωή. 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.

Στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συμμετείχαν 270 γονείς/κηδεμόνες παιδιών και εφήβων που νόσησαν, από όλη την Κύπρο.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε για 149 αγόρια και 121 κορίτσια, με την πλειοψηφία τους (52%) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 5-12 ετών, ενώ με ποσοστό 26% τα παιδιά τα παιδιά τοποθετούνται στην ηλικιακή ομάδα 0-4 και με ποσοστό 22% στην ηλικιακή ομάδα 13-18 ετών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα