ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχουν να προλάβουν κρίση στα νοσηλευτήρια- Ενώπιον ΠτΔ τα προβλήματα νοσηλευτών

05 Οκτωβρίου 2024, 05:30

images

Εργατική κρίση προμηνύεται στα κρατικά νοσηλευτήρια, μετά και τη χθεσινή απόρριψη της νέας πρότασης του ΟΚΥπΥ από τις συντεχνίες, ενώ τα προβλήματα των νοσηλευτών αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο συνάντησης που έχει διευθετηθεί για τη Δευτέρα.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να δεχθεί τη Δευτέρα τον Γενικό Γραμματέα και μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, τα δύο θέματα που αναμένεται να τεθούν ενώπιον του ΠτΔ, είναι η στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και το θέμα της συλλογικής σύμβασης.

Όσον αφορά τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων, η συντεχνία των νοσηλευτών υποστηρίζει ότι ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ τον περασμένο χρόνο, δεν υιοθετήθηκε με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχής φυγή των νοσηλευτών.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στο YgeiaWatch, δεν παρατηρείται φυγή γιατρών μόνο από τα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και εργαζομένων, επομένως «θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά τα νοσηλευτήρια».

Παράλληλα, οι συντεχνίες κακίζουν τη στάση του ΟΚΥπΥ επί του θέματος, αναφέροντας ότι κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς από ότι το δημόσιο.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν ότι ο ΟΚΥπΥ λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις από τη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση των νοσηλευτηρίων και δεν υπολογίζει τους εργαζομένους.

Επί τάπητος και η σύμβαση

Για τη συλλογική σύμβαση, οι συντεχνίες ζητούν να υιοθετηθεί το πλαίσιο που έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι οι συντεχνίες συνεδρίασαν χθες από κοινού για να συντονιστούν στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα με τον ΟΚΥπΥ μετά και την υποβολή της νέας πρότασης εκ μέρους του οργανισμού, η οποία δεν τους ικανοποιεί.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες μετά την κοινή συνεδρία τους, κατά την οποία αξιολόγησαν το προσχέδιο, οι έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το κείμενο αυτό απέχει κατά πολύ από το πλαίσιο και τις συγκλήσεις που επιτεύχθηκαν στις μεταξύ μας διαπραγματεύσεις στην παρουσία και του υπουργού Υγείας το περασμένο Φεβρουάριο και ως εκ τούτου συνιστά υπαναχώρηση από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό ως έχει».

Νωρίτερα, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε σε διάψευση αναφορών περί απόρριψης της πρότασής του για τη συλλογική σύμβαση από τις συντεχνίες.

Τί προνοεί η σύμβαση

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέχει το YgeiaWatch, oι μισθοδοτικές αυξήσεις θα πληρώνονται με τη συμπλήρωση τριετίας των υπαλλήλων ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης τους, τηρουμένων των προνοιών του σχετικού κανονισμού 20(2).

Οι μισθοδοτικές αυξήσεις είναι υπολογιζόμενες πάνω στο βασικό μισθό του έτους και θα δίνονται ως εξής: 2,50% για το έτος 2023 και 2,75% τα έτη 2024 και 2025.

Περαιτέρω, συμφωνείται ότι με τη λήξη της υπάρχουσα σύμβασης για τη νέα σύμβαση που θα συνομολογηθεί και θα αφορά τα έτη 2026 και εντεύθεν θα καταβάλλεται:

>> Μέση σταθερή μισθοδοτική αύξηση στον βασικό μισθό που θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση από το πρώτο έτος εργοδότησης στον Οργανισμό.

>> Επιπλέον κυμαινόμενη αύξηση στον βασικό μισθό που θα βασίζεται σε σύστημα αξιολόγησης.

Για τα έτη 2023-2025 η κυμαινόμενη αύξηση θα ενσωματώνεται προσωρινά στη σταθερή αύξηση, η οποία σταθερή αύξηση θα κυμαίνεται στο 1% και θα δίδεται οριζόντια. Η κατανομή του ποσοστού της μέσης σταθερής και κυμαινόμενης μισθολογικής αύξησης για το έτος 2026 και εντεύθεν, θα διατηρείται σε ισόρροπα και αντικειμενικά πλαίσια και για τις δύο πλευρές και θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των δύο μερών.

Πρόνοιες που προκάλεσαν ανησυχίες

Ανησυχία στις συντεχνίες, προκάλεσε η πρόνοια στην πρόταση ότι «κατά την έγκριση της πλήρωσης οργανικών θέσεων λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των εκπροσώπων των υπαλλήλων. Οι συντεχνίες δεσμεύονται να μην υποβάλλουν αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με τη δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων».

Επίσης ότι «κατά τη διάρκεια που ισχύει η παρούσα σύμβαση αποκλείεται η υποβολή νέων αιτημάτων σε θέματα που είναι ρυθμισμένα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση».

Αμοιβαία επιθυμητή η διατήρηση αρμονικών σχέσεων

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, ο οργανισμός και οι συντεχνίες συμφωνούν ότι η εγκαθίδρυση και διατήρηση σταθερών ειρηνικών και αρμονικών σχέσεων μεταξύ τους, είναι αμοιβαία επιθυμητή, χάριν της ειρήνης στις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος τόσο των μελών του προσωπικού, όσο και του οργανισμού.

Συμφωνείται ότι εργασιακά θέματα υπαλλήλων του ΟΚΥπΥ που αφορούν ρυθμίσεις γενικής πολιτικής του οργανισμού σε ότι αφορά τις γενικές αρχές των συνθηκών εργασίας, θα τυγχάνουν διαβούλευσης με τις συντεχνίες, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης και Επίλυσης Εργασιακών Θεμάτων, εξαιρουμένων θεμάτων που σχετίζονται με τη οργάνωση/διοίκηση και λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ. Τονίζεται ότι τέτοια διαβούλευση, δεν καλύπτει ρύθμιση σε ατομική βάση εκάστου υπαλλήλου, θέμα που σε κάθε περίπτωση, δεν περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της Επιτροπής Διαβούλευσης και Επίλυσης Εργασιακών Θεμάτων.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα