Τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση παρουσίασε η Επίτροπος Κυριακίδου
06 Οκτωβρίου 2023, 18:04
Στις πρόνοιες της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε την Παρασκευή η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε ομιλία της σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με αντικείμενο «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας».
Η κ. Κυριακίδου η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο τόνισε πως η φαρμακευτική μεταρρύθμιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες που έχουν να κάνουν με προσβασιμότητα, διαθεσιμότητα και προσιτότητα.
Υποδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή φαρμακευτική μας νομοθεσία ισχύει για περισσότερα από 20 χρόνια αλλά και πως έχει διασφαλίσει την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί ωστόσο να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων κρατών μελών όπως η Κύπρος.
Όπως εξήγησε, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά τα νέα φάρμακα είναι εντυπωσιακά, αφού, όπως ανέφερε, από τη μία πλευρά, οι ασθενείς στα δυτικά και μεγαλύτερα κράτη μέλη τείνουν να έχουν πρόσβαση στο 90% περίπου των πρόσφατα εγκεκριμένων φαρμάκων ενώ από την άλλη πλευρά, σε ορισμένα ανατολικά και μικρότερα κράτη μέλη, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση μόνο στο 10% περίπου των πρόσφατα εγκεκριμένων φαρμάκων.
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση είναι η ευκαιρία μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μακροχρόνια πρόκληση» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η φιλοδοξία είναι σαφής: «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία ώστε η φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ να παραμείνει καινοτόμος παγκόσμιας κλάσης».
Η Επίτροπος Κυριακίδου εξήγησε ότι η φαρμακευτική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα στην ΕΕ.
Όπως η τροποποίηση του συστήματος, ρυθμιστικής προστασία, η οποία προστατεύει τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα από τον ανταγωνισμό γενόσημων φαρμάκων για καθορισμένη περίοδο, έτσι ώστε τα κίνητρα να αντικατοπτρίζουν καλύτερα συγκεκριμένους στόχους δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και του φαρμακευτικού της τομέα.
Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, μια «υπό όρους» κανονιστική περίοδος προστασίας δεδομένων, η οποία θα χορηγείται πλήρως μόνο σε εκείνες τις εταιρείες που κυκλοφορούν το φάρμακό τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Προτείναμε επίσης, συνέχισε η Στέλλα Κυριακίδου, συγκεκριμένα κίνητρα ρυθμιστικής προστασίας για την επιβράβευση της ανάπτυξης ιατρικής σε τομείς ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών, όπως οι σπάνιες ασθένειες.
Σημείωσε επίσης ότι η διαθεσιμότητα φαρμάκων για τους ασθενείς είναι ένας άλλος βασικός στόχος της μεταρρύθμισής, σημειώνοντας ότι ο περασμένος χειμώνας ήταν μια καλή υπενθύμιση ότι πρέπει να δράσουμε για να κάνουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων της Ευρώπης πιο ανθεκτικές.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση προτείνει ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης με προγενέστερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων από εταιρείες, εναρμονισμένα κριτήρια αναφοράς και συντονισμένη διαχείριση των ελλείψεων από τον EMA.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων «αυτά τα μέτρα θα μας εξοπλίσουν καλύτερα για να προβλέψουμε και να μετριάσουν τις ελλείψεις, να αποφύγουμε τους εθνικούς περιορισμούς στις εξαγωγές και τελικά να διασφαλίσουν ότι τα φάρμακα φτάνουν σε όλους όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρη την ΕΕ».
Αλλά μέτρα, όπως εξήγησε, είναι πιο διαρθρωτικά στη φύση τους και περισσότερο για μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
Χρειαζόμαστε, είπε, επιχειρησιακές ενέργειες για να αποτρέψουμε τις ελλείψεις του περασμένου χειμώνα και σκοπεύουμε να προτείνουμε μια ενισχυμένη, επιχειρησιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες.
Εξηγώντας πως παρόλο που η τιμολόγηση και η αποζημίωση είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, η οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο που αντιμετωπίζεται έμμεσα μέσω της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης, με την Επιτροπή να έχει προτείνει διάφορα μέτρα που θα στηρίξουν τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Ως παράδειγμα έφερε την πρόταση για μέτρα που διευκολύνουν την έγκαιρη είσοδο στην αγορά των γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων μετά τη λήξη της προστασίας των καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό, όπως τόνισε, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει τις τιμές.
«Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τη θέση των κρατών μελών στις διαπραγματεύσεις τους για τις τιμές με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να βελτιωθεί η διαφάνεια στη δημόσια χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εταιρείες για την ανάπτυξη φαρμάκων» σημείωσε.
«Ταυτόχρονα, προτείνουμε την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού μας πλαισίου για να γίνει πιο ανταγωνιστικό και φιλικό προς την καινοτομία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως από εκεί θα προέλθουν τα περισσότερα κέρδη για τον κλάδο.
Εξήγησε δε πως η απλούστευση θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους χρόνους αδειοδότησης από de facto πάνω από 400 ημέρες σε 180 ημέρες, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα για την αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.
Αναφέρθηκε ακολούθως στην παγκόσμια πρωτοποριακή πρόταση για την τόνωση της ανάπτυξης αντιμικροβιακών που αλλάζουν, όπως είπε, το παιχνίδι μέσω ενός μεταβιβάσιμου κουπονιού αποκλειστικότητας αλλά και στα διάφορα μέτρα για την προώθηση της πιο συνετής χρήσης αντιμικροβιακών, για παράδειγμα μέσω κανόνων για συνταγογράφηση, μεγέθη συσκευασίας και πληροφορίες σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.
Καταλήγοντας η Επίτροπος Κυριακίδου τόνισε ότι η φαρμακευτική μεταρρύθμιση είναι η ενσάρκωση του οράματός για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που προσφέρει στους πολίτες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μπορεί να επιτευχθεί μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που προωθεί την πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους ευρωπαίους ασθενείς, ενισχύοντας παράλληλα το ρυθμιστικό σύστημα ώστε να παραμείνει φιλικό προς την καινοτομία, ανταγωνιστικό και κατάλληλο για το μέλλον.