ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητή Νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων

20 September 2024, 17:48

images

Στη διοργάνωση Hackathon «Hack for a cause», που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για τη βελτίωση της διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων για νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυπλοκότητα της πολυφαρμακευτικής αγωγής, προχωρά το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Το Hackathon θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Πέμπτης 10/10/2024 και Δευτέρας 14/10/2024 στο Κτήριο Fresnel - Αμφιθέατρο John Ioannides, The Cyprus Institute, Κωνσταντίνου Καβάφη 20 στην Αγλαντζιά.

Σε ανακοίνωση του ΙΚυ, αναφέρεται ότι στόχος του hackathon είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιοποιεί τα θεραπευτικά διαγράμματα των ασθενών — έγγραφα που αναφέρουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις δοσολογίες, τις συχνότητες, τους τρόπους χορήγησης, τις αλλεργίες και τις συννοσηρότητες — μαζί με δημόσια διαθέσιμες περιγραφές φαρμάκων, με σκοπό την έκδοση προειδοποιήσεων υψηλού κινδύνου προς τους γιατρούς κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης. Αυτές οι ειδοποιήσεις θα ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις που το εργαλείο εντοπίσει αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, αντενδείξεις βάσει του ιατρικού φακέλου του ασθενούς ή πιθανές υπερδοσολογίες.

Η διοργάνωση απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες στους τομείς της επιστήμης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, της πληροφορικής, των πληροφοριακών συστημάτων και συναφών κλάδων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ατομικά ,είτε ως μέλη ομάδας. Οι ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται έως και από τέσσερα μέλη, ενώ τα άτομα που θα δηλώσουν συμμετοχή χωρίς ομάδα θα συνδυαστούν με άλλα άτομα για τη δημιουργία ομάδων, όπως αναφέρεται.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, επιτρέποντας τη συμμετοχή ατόμων τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι από την Κύπρο, ενθαρρύνονται όπως συμμετάσχουν με φυσική παρουσία. Ο σύνδεσμος Zoom για τους διαδικτυακούς συμμετέχοντες θα κοινοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μεταγενέστερη φάση.

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η Πέμπτη 03/10/2024 στις 12:00 μ.μ. στον σύνδεσμο εγγραφής ΕΔΩ. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης ΕΔΩ.

Σχετικά Άρθρα