ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συναγερμός στην Ευρώπη για τον ιό Oropouche

13 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς τα πρώτα κρούσματα του ιού έφτασαν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για 19 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις εξής χώρες: 12 στην Ισπανία, 5 στην Ιταλία και 2 στη Γερμανία. Όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία.

«Πάνω από 8.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική από τον Ιανουάριο του 2024», σημει΄νει το ECSC σε ανακοίνωσή του, συνιστώντας στις εγκύους και τους ταξιδιώτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σύμφωνα με το ECDC, ο ιός Oropouche μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυϊκούς και πόνους στις αρθρώσεις, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες. Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο.

Ο Oropouche μεταδίδεται κυρίως από το έντομο Culicoides paraensis, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Αμερική αλλά απουσιάζει στην Ευρώπη. Αρκετά είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιούλιο μετά από τη γέννηση τεσσάρων μωρών με μικροκεφαλία, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκαν και δύο θάνατοι νεαρών γυναικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου που προκαλεί ο ιός.

Ιός Oropouche: Μέτρα κατά των τσιμπημάτων από το ECDC

Το ECDC τονίζει πως οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Oropouche πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών και σκνιπών. Τα μέτρα που συνιστά είναι:

  • Χρήση εντομοαπωθητικού
  • Χρήση μακρυμάνικης μπλούζας και παντελονιού
  • Χρήση δικτυωτής κουνουπιέρας, επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά την παραμονή σε δωμάτια που δεν έχουν επαρκή προστασία (δηλαδή σήτες από λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν κλιματίζονται, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μετά την επιστροφή τους, εξάλλου, πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς για το ιστορικό του ταξιδιού τους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από ιό Oropouche.

Η νόσος OROV μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις και περιστασιακά πιο σοβαρά συμπτώματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπημάτων περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού, τη χρήση μακρυμάνικών πουκάμισων και μακριών παντελονιών και τη χρήση διχτυωτών κουνουπιέρων επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση.

Σχετικά Άρθρα