Συναγερμός για δάγκειο πυρετό και ιό Δυτικού Νείλου
10 Οκτωβρίου 2023, 14:38
Συναγερμό για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, σήμανε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στον πλανήτη αλλά και των αυξημένων μετακινήσεων των ανθρώπων, έκανε πρόσφατα λόγο ο επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τζέρεμι Φάραρ.
«Χρειάζεται να μιλήσουμε για ανάληψη πολύ μεγαλύτερης δράσης κατά του δάγκειου», δήλωσε στο Reuters o Τζέρεμι Φάραρ και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να προετοιμάσουμε πραγματικά χώρες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόσθετη πίεση που θα έρθει… στο μέλλον σε πολλές μεγάλες πόλεις».
Ήδη, από το 2000 η διάδοση της νόσου έχει οκταπλασιασθεί παγκοσμίως, ενώ το 2022 καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια κρούσματα και το 2023 αναμένονται πολύ περισσότερα.
Πως μεταδίδεται ο δάγκειος πυρετός
Ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti.
Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν έναν ασθενή σε φάση ιαιμίας. Το κουνούπι γίνεται μολυσματικό 4-12 ημέρες μετά τη λήψη του μολυσμένου αίματος και παραμένει μολυσματικό εφόρου ζωής.
Τα κουνούπια αυτά δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπαράγονται κυρίως σε ανθρωπογενείς, αστικές και ημιαστικές εστίες (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές με νερό, λάστιχα, πιατάκια γλαστρών).
Ο ιός του δάγκειου πυρετού δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος ή μεταμόσχευσης μολυσμένων οργάνων ή ιστών, καθώς και μετά από επαγγελματική έκθεση σε Μονάδες Υγείας (π.χ. από τραυματισμούς με βελόνες).
Έχουν αναφερθεί, επίσης, περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό).
Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες (συνήθως 4-7 ημέρες).
Οι ασθενείς είναι μολυσματικοί για τα κουνούπια κατά τη διάρκεια της υψηλής ιαιμίας, συνήθως κατά το διάστημα λίγο πριν από τον πυρετό έως το τέλος αυτού, συνήθως 3-5 ημέρες (μέγιστο 10 ημέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα δάγκειου πυρετού
Τα περισσότερα άτομα με δάγκειο πυρετό, έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και θα βελτιωθούν σε 1-2 εβδομάδες. Σπάνια, ο δάγγειος πυρετός μπορεί να είναι σοβαρός και να οδηγήσει σε θάνατο.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, συνήθως αρχίζουν 4-10 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν 2-7 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Yψηλό πυρετός (40°), δυνατό πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, πόνους μυών και αρθρώσεων, ναυτία /εμετός, πρησμένους αδένες, εξάνθημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα που μολύνονται για δεύτερη φορά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού δάγκειου πυρετού.
Ιός Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Λοιμώξεις στην ΕΕ και θάνατοι
Από την ενημέρωση της περασμένης εβδομάδας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανέφεραν 42 ανθρώπινες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 1 θάνατο που σχετίζεται με λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Από την αρχή της περιόδου μετάδοσης του 2023 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2023, οι χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει 599 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό δυτικού Νείλου στην Ιταλία (295), την Ελλάδα (153, τη Ρουμανία (68), Γαλλία (33), Ουγγαρία (28), Ισπανία (11), Κροατία (6), Γερμανία (4) και Κύπρος (1).
Οι χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει 47 θανάτους. Στην Ελλάδα (19), την Ιταλία (18), τη Ρουμανία (9) και την Ισπανία (1).
Χθες, ανακοινώθηκε ότι ένας άνδρας 82 ετών, με χρόνιες παθήσεις, είναι το θύμα του ιού του δυτικού Νείλου στα κατεχόμενα.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη