Συμβολή SupportCy για αντιμετώπιση κρίσεων ζήτησε ο ΠτΔ
31 Μαρτίου 2023, 09:48
Τη συμβολή και συνεργασία του SupportCy στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για αξιολόγηση των σχεδίων για την αντιμετώπιση κρίσεων και για συνεργασία με γειτονικά κράτη σε θέματα πολιτικής προστασίας, ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ίδρυση του συγκεκριμένου δικτύου κοινωνικής στήριξης, της Τράπεζας Κύπρου.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι, η παρουσία του στην εκδήλωση αποτελεί «ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης και τιμής» για τη δουλειά που κάνει το δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του τον Μάρτιο του 2020, με στόχο να παρέχει στήριξη σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής κατά του COVID-19.
Ανέφερε ότι το δίκτυο, μέσα από τις δράσεις του, «αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό», σημειώνοντας ότι ο ίδιος, είχε την ευκαιρία ως Υπουργός Εξωτερικών να το βιώσει προσωπικά σε πολλές των περιπτώσεων.
Είπε ότι, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η Κυπριακή Δημοκρατία με τη στήριξη και βοήθεια του δικτύου, «απέστειλε τη μεγαλύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό». Σημείωσε ότι, πριν λίγες μέρες δέχθηκε στην Κύπρο τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να έρθει στην Κύπρο και να τον συγχαρεί προσωπικά, «διότι, όπως είπε, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη βοήθεια που τους στείλαμε σε συνέχεια της έκρηξης στον Λίβανο».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι, ο πρώτος λόγος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, η οποία έλαβε μέρος στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, είναι για να ευχαριστήσει το SupportCy. «Βίωσα πραγματικά τη δουλειά σας και το πόσο σημαντική είναι», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε σε κάτι που είχε πει κατά την προεκλογική εκστρατεία, «ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μεσσία ούτε ότι έχω το μαγικό ραβδί και ένας από τους λόγους που έκανα αυτές τις αναφορές είναι διότι είμαι θιασώτης της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό».
«Μόνο αν συνενώσουμε δυνάμεις μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε γενικότερα όλες τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, αλλά και ειδικότερα όταν μιλάμε για κρίσεις ανθρωπιστικές, όπου χρειάζεται να υπάρξει άμεση αντίδραση», είπε.
Ο δεύτερος λόγος της παρουσίας του στην εκδήλωση είπε, σχετίζεται πάλι με την προεκλογική εκστρατεία, σημειώνοντας ότι, όταν ξεκινούσε την προσπάθειά του, «η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από 50-60% στους εθελοντές».
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη σημασία των εθελοντών, κάποιοι υποτιμούν τη σημασία των εθελοντών, αλλά οι εθελοντές είναι εκείνοι που στο τέλος της μέρας πετυχαίνουν τις νίκες. Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη και θα ήθελα να σας συγχαρώ», είπε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι θα ήθελε να κάνει δύο ανακοινώσεις, με την πρώτη να αφορά το γεγονός ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η ανάγκη να δουν όλα τα σχετικά σχέδια της Κυβέρνησης «και πώς αντιδρούμε σε περίπτωση κρίσης». Υπενθύμισε ότι ανέλαβαν την εξουσία την επομένη του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Άρα, μια από τις πρώτες αποφάσεις ήταν να δούμε ξανά όλα αυτά τα σχέδια, να είμαστε έτοιμοι – ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά για να είσαι μια υπεύθυνη Κυβέρνηση θα πρέπει να είσαι έτοιμος για ένα ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να ανταποκριθείς», είπε.
Σημείωσε ότι χθες έγινε μια σχετική σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπουργών και σήμερα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε τον διορισμό, αμισθί, του καθηγητή Γιώργου Μπούστρα, ο οποίος ασχολείται με θέματα πολιτικής προστασίας, με σκοπό να δούμε όλα αυτά τα σχέδια. Είπε ότι εμπλέκονται διάφορες Υπηρεσίες του κράτους, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρο το τι κάνει ο καθένας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ζήτησε από το SupportCy να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. «Χρειαζόμαστε τη δική σας τεχνογνωσία», είπε.
Η δεύτερη ανακοίνωση, είπε, αφορά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ο οποίος ήρθε στην Κύπρο με αφορμή την αυριανή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας.
Σημείωσε ότι ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησε ο ίδιος με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, είναι η ανάγκη να συνεργαστούν οι τρεις χώρες σε θέματα πολιτικής προστασίας.
«Θέλουμε και ζητώ απόψε και από τους εθελοντές, αλλά και από το SupportCy να συνεργαστούμε με αντίστοιχους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εθελοντικές οργανώσεις γειτονικών κρατών, έτσι ώστε σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη να κινηθούμε μαζί, να δημιουργήσουμε συνεργασίες, συνέργειες με γειτονικά κράτη αναδεικνύοντας, ανάμεσα σε άλλα πολλά, τη σημασία της χώρας μας», είπε.
«Όραμα, το SupportCy να αποτελεί σημείο αναφοράς για παροχή ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία»
-----------------------------------
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου, είπε ότι το SupportCy, «έχει έρθει για να μείνει», ενώ στόχος είναι να εστιάσει και σε άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και επιδίωξή τους είναι να έρθει πιο κοντά στη νέα γενιά και να της δώσει λόγο, να στηρίξουν θέματα όπως ο οικονομικός αλφαβητισμός, η οικολογική συνείδηση, πάντοτε σε συνεργασία με τα μέλη του και το Κράτος. Όραμά τους, είπε, το SupportCy να αποτελεί σημείο αναφοράς για παροχή ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία.
Είπε ακόμη ότι η υποστήριξη του δικτύου προς τις δημόσιες υπηρεσίες είναι «τεράστια τιμή» για αυτούς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου στον χαιρετισμό του, είπε ότι το SupportCy δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 σε συνθήκες πρωτόγνωρες με στόχο τη δημιουργία συλλογικής ασπίδας προστασίας, μεταξύ Πολιτείας, κοινωνίας, και επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών. Είπε ότι μεγαλώνει και διευρύνεται για να είναι παρόν σε κάθε κρίση που προκύπτει στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Σημείωσε ότι, στην Τράπεζα Κύπρου νιώθουν περήφανοι για το SupportCy, γιατί ακόμη μια φορά, υπενθύμισαν πρώτα στους εαυτούς τους και μετά σε όλη την Κύπρο, «πως στα δύσκολα, πάντα, επιβιώνει το "Κοινό Κυπριών"».
Αναφέρθηκε σε κάποια σημαντικά ορόσημα, όπως είπε, όπως η βοήθεια του SupportCy στη λειτουργία του εθνικού κέντρου υποστήριξης ευάλωτων πολιτών, η αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και για τα δημόσια νοσοκομεία, η προσφορά 1.000 ταμπλετών για χρήση για εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παιδιά με οικονομικά προβλήματα. Στην έκρηξη του Λιβάνου το 2020, έστειλαν, πέραν των οκτώ τόνων ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είπε, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ορεινή Λάρνακα το 2021 αλλά και υποστήριξαν τα τρία σχολεία της περιοχής, σε δράσεις που αφορούν τους μαθητές. Έστειλαν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Λιβάνου για τους σεισμόπληκτους, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι είναι περήφανοι για τους εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό των κρατικών υπηρεσιών ενώ θα συνεχίσουν «με υπευθυνότητα, προγραμματισμό, αμεσότητα», να στηρίζουν την κοινωνία της Κύπρου εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρίστος Στυλιανίδης, σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το SupportCy σημειώνοντας ότι το δίκτυο είναι ένας «πολύτιμος και σημαντικός συνεργάτης» και με το δικό του Υπουργείο.
Η επαφή τους, ως Υπουργείο, με την ομάδα σε θέματα εκπαίδευσης και διακρατικής συνεργασίας, απέδειξε ότι, αντιμετωπίζουν με μια «σπάνια υπευθυνότητα και συνέπεια» τον κοινωνικό τους ρόλο, σημείωσε. Είπε ότι έχουν μεγάλη διάθεση ως Υπουργείο να συνεργαστούν με το δίκτυο, ενώ ήδη κάποια μέλη έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πυροσβεστικού σώματος της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των καταστροφών και είναι σε ανοικτή συζήτηση σχετικά με την προοπτική συμμετοχής μελών του δικτύου σε εκπαιδευτικούς κύκλους μιας νεοσυσταθείσας ακαδημίας πολιτικής προστασίας η οποία αφορά πολλες δραστηριότητες των εθελοντών στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Στυλιανίδης, χαιρέτισε επίσης, τις αξιέπαινες, όπως είπε προσπάθειες των εθελοντών.
Στην εκδήλωση, η διευθύντρια εταιρικής ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου, και ο επικεφαλής της ομάδας εθελοντών του SupportCy, Μάριος Σταύρου παρουσίασαν τις δράσεις του δικτύου, την αποστολή και το όραμά του.
Όπως ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, στα τρία χρόνια που ξεκίνησε το SupportCy, τον Μάρτιο 2020, εν μέσω της πανδημίας, άγγιξε όλο και περισσότερα θέματα άμεσα συνυφασμένα με την κοινωνία στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το SupportCy, έφτασε σήμερα να αριθμεί 174 μέλη, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τοπικές αρχές, και διπλωματικές αποστολές, και 84 εθελοντές, ενώ, μέχρι τώρα, €880.000 έχουν διαχυθεί στην κυπριακή κοινωνία, είπε.
Κάποιες από τις δράσεις αφορούν σε αιμοδοσίες, συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες μετά την έκρηξη στον Λίβανο το 2020, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, και τους σεισμούς σε Συρία και Τουρκία.
Οι εθελοντές του SupportCy, όπως ανέφερε, μετά και από εκπαίδευση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, και σε συνεργασία με αυτές, ανταποκρίνονται σε πυρκαγιές, πλημμύρες, και σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στη συνεργασία των εθελοντών με τις κρατικές υπηρεσίες και σημείωσε ότι ο ρόλος των εθελοντών είναι καθαρά υποστηρικτικός στις υπηρεσίες αυτές. Είπε ακόμη ότι, οι υπηρεσίες αυτές είναι δίπλα στους εθελοντές και συνεχίζουν τις δράσεις μαζί «για ένα καλύτερο αύριο».
Κατά την εκδήλωση, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους των κρατικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με το SupportCy, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Τμήμα Δασών και η Εθνική Φρουρά.
Tags: Covid-19, long covid, Sars-Cov-2