Στόχος ΟΑΥ ο εμπλουτισμός υπηρεσιών υγείας- Απολογισμός δράσης πέντε ετών
30 Μαΐου 2024, 12:26
Στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι ο συνεχής εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού, Σταύρος Μιχαήλ.
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα 5 χρόνια από την εφαρμογή Γενικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι «επίκεντρο μας είναι ο ασθενής», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αναβαθμίζουμε την ποιότητα».
«Όραμα του Οργανισμού είναι κάθε πολίτης να έχει δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Γι’ αυτό και εργάζεται με αμείωτο ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνοντας και εμπλουτίζοντας διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ», τόνισε.
Το ΓεΣΥ σε αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη, κατά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπάρχουν 969,722 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι.
Συνολικά 807,331 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 637,536 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 319,259 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ακτινολογικά/Διαγνωστικά κέντρα, 318, 990 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους και 698, 650 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα.
Παράλληλα κατά την ίδια περίοδο, διενεργήθηκαν 83,166 εγχειρήσεις.
Επέκταση υπηρεσιών ΓεΣΥ
Οι νέες υπηρεσίες που εντάχθηκαν την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την ένταξη 4 νέων νοσηλευτηρίων, 2 τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 2 κέντρων ημερήσιας φροντίδας και ακόμη ενός πάροχου κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας
Επιπλέον, ο ΟΑΥ, έχει προχωρήσει στην επέκταση υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης στη διεύρυνση των υπηρεσιών λογοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και γενικής νοσηλευτικής, στην ένταξη των υπηρεσιών υγείας από ποδολόγους, νέων κέντρων αιμοκάθαρσης, 45 νέων καινοτόμων φάρμακων και 78 νέων θεραπειών.
Σειρά μέτρων ΟΑΥ
Περαιτέρω, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, ο Οργανισμός, έχοντας ως κύριο γνώμονα τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς όφελος όλων των δικαιούχων, εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα.
Συγκεκριμένα, για τη χρονική περίοδο Ιούνιου 2023 – Ιούνιου 2024 ο ΟΑΥ εφάρμοσε τα εξής μέτρα :
· Διασυνδέθηκε η αμοιβή των παρόχων με την ποιότητα των υπηρεσιών, στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης.
· Συνεχίστηκε η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και δεικτών ποιότητας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και το The National Institute for Health and Care Excellence (ΝΙCE).
· Συνεχίστηκε η εφαρμογή της ποιοτικής αξιολόγησης των παραπεμπτικών που εκδίδονται από Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ) σε Ειδικούς Ιατρούς (ΕΙ).
· Δόθηκε απευθείας πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, μέσω της εισαγωγής μητρώων χρόνιων ασθενών (καρκίνο, χρόνιο αιματολογικό νεόπλασμα, διαβήτη, θαλασσαιμία, υπερλιπιδαιμία, εξωνεφρική κάθαρση)
Κατηγοριοποίηση παραπεμπτικών για μείωση χρόνου αναμονής
Σε ότι αφορά τη μείωση των χρόνων αναμονής σε Ειδικούς Ιατρούς (ΕΙ), ο Οργανισμός έχει προχωρήσει με κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών σε ρουτίνας και επείγοντα.
Επιπρόσθετα, «εξετάζει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για αντιμετώπιση του χρόνου αναμονής ανά ειδικότητα», επεσήμανε ο κ. Μιχαήλ.
Επιπρόσθετα, για καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, σημείωσε, έγινε αναβάθμιση στο Σύστημα Πληροφορικής (ΣΠ), όπου οι δικαιούχοι πλέον μπορούν να ενημερωθούν για εμβολιασμούς, φάρμακα που λαμβάνουν, αντικαταστάτες ΠΙ, κ.α.
«Επίσης, έγιναν αλλαγές στο Σύστημα Πληροφορικής για την ορθή συνταγογράφηση αντιβιοτικών στο σύστημα και προστέθηκε η ενημέρωση των δικαιούχων μέσω SMS για υπενθύμιση τους για διενέργεια προληπτικών εξετάσεων όπως ΠΑΠ τεστ, καθώς και κατόπιν κάθε επίσκεψής τους σε Προσωπικό Ιατρό (ΠΙ) και σε Ειδικό Ιατρό (ΕΙ)», πρόσθεσε.
Προτεραιότητα η οικονομική βιωσιμότητα - Κανένας εφησυχασμός
Ύψιστη προτεραιότητα του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Μιχαήλ είναι η θωράκιση και η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς του μέσα από μια σειρά σχεδιασμών και δράσεων, ώστε να παραμείνει ισχυρό και αποδοτικό.
«Η 2η διαδοχική Αναλογιστική Μελέτη από το ILO (International Labour Organisation) η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024 κατέδειξε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το ΓεΣΥ είναι οικονομικά βιώσιμο έως και το 2031, διατηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ικανοποιητικό αποθεματικό», υπενθύμισε .
Συγκεκριμένα, το αποθεματικό του Ταμείου στο τέλος του 2023 ανήλθε σε €590 εκατ. περίπου, το οποίο είναι ισοδύναμο με πέραν των 4 μηνών κάλυψης των δαπανών.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, « ο οργανισμός δεν εφησυχάζει και παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την πορεία των δαπανών και των εσόδων του Ταμείου επεκτείνοντας συνεχώς τους ελέγχους για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν από τις καταχρήσεις ή άλλες στρεβλώσεις. Παράλληλα, συνεχίζει την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων».
Τέλος, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στους τακτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΟΑΥ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του «ώστε να επιβεβαιώνεται η συμμόρφωση των παρόχων και των δικαιούχων με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά κυρίως να ελέγχεται και να καταπολεμείται τόσο η κατάχρηση όσο και η απάτη».
Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί ο ΟΑΥ προχώρησε σε:
- Αναστολή ή/και τερματισμό 11 συμβάσεων παροχέων (3 νοσηλευτηρίων, 5 ειδικών ιατρών, 2 νοσηλευτών και ενός εργαστηρίου
- Απορρίψεις απαιτήσεων πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ
- Διοικητικές ποινές και πρόστιμα σε 70 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων ύψους 70 χιλιάδων ευρώ.
- 600 αυτεπάγγελτες έρευνες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2024.
- 140,154 επαναξιολογήσεις και 63,995 διαγραφές δικαιούχων.
- Αγορά ειδικού λογισμικού για ανάλυση και εξειδικευμένο έλεγχο των ενδονοσοκομειακών περιστατικών.
Διαφοροποιούνται οι προκλήσεις
Οι προκλήσεις του ΓεΣΥ διαφοροποιούνται συνεχώς, ανέφερε στη δική του ομιλία, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.
«Άλλες είναι αυτές που ήταν κατά τη περίοδο της εφαρμογής του, άλλες τα πρώτα πέντε χρόνια και άλλες θα είναι τα επόμενα πέντε χρόνια. Μπαίνουμε σε μια πιο απαιτητική περίοδο όπου τα περιθώρια λάθους στενεύουν, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, η οικονομία διαφοροποιείται. Το ΓεΣΥ λειτουργεί μέσω συστήματος πληροφορικής, οπότε η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι προκλήσεις για την ασφάλεια και λειτουργία του συστήματος είναι σημαντικοί πυλώνες, στους οποίους πρέπει να ανταποκριθούμε. Πιστεύουμε και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα ανταποκριθούμε επαρκώς», υπογράμμισε.
«Έχουμε υψηλούς στόχους και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του φιλόδοξου στρατηγικού μας πλάνου», τόνισε.
«Το ΓεΣΥ κλείνει πέντε χρόνια ζωής αλλά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κλείνει 23 χρόνια ζωής αφού η προσπάθεια εφαρμογής του συστήματος ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια. Για να επιτευχθεί κάποιοι άνθρωποι που είχαν όραμα εργάστηκαν με φιλοτιμία και κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα σύστημα υγείας για το οποίο σήμερα είμαστε περήφανοι», επεσήμανε.
ΠΙΣ: Στόχος ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας, που θα εξυπηρετεί χωρίς ταλαιπωρία τους ασθενείς, θα σέβεται την επιστημονική αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και θα διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας».
Οι προσπάθειες του ΠΙΣ, όπως είπε, επικεντρώνονται στην πραγματική επιστημονική θωράκιση, στη διασφάλιση της επιστημονικής βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου, στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, στην ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμους θεραπείες, «γιατί η σύγχρονη ιατρική εξελίσσεται ραγδαία».
«Με εποικοδομητικές προτάσεις και καλή πίστη επισημαίνουμε τις ανάγκες εξορθολογισμού του συστήματος και την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων, των οποίων η βιωσιμότητα προσφέρει τη βιωσιμότητα στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Ταυτόχρονα, μια από τις εξίσου σημαντικές παραμέτρους βιωσιμότητας του ΓεΣΥ είναι και η διασφάλιση του επικουρικού ρόλου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των ιδιωτών ιατρών. Τα πρώτα 5 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ ανέδειξαν σοβαρά περιθώρια βελτίωσής του. Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις για τη στήριξη του ΓεΣΥ.», πρόσθεσε.
Παρόντες στη διάσκεψη μεταξύ άλλοων, ήταν ο τέως πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ο πρώτος πρόεδρος του ΟΑΥ, Κυριάκος Χριστοφή, ο τέως γενικός διευθυντής, Αντρέας Δημητριάδης και οι δύο εκ των τεσσάρων τότε διευθυντών του Οργανισμού, ο Χριστόφορος Γεωργιάδης και ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, ΟΑΥ, Υγεία