Στο τραπέζι η παραχώρηση άδειας εργασίας για νοσηλευτές από τρίτες χώρες
20 September 2024, 15:47
Το θέμα της παραχώρησης άδειας εργασίας για νοσηλευτικό προσωπικό από τρίτες χώρες στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, συζήτησε την περασμένη Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ – ΣΕΚ), με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
Σε ανακοίνωση, η ΟΙΥΚ-ΣΕΚ εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει τις εισηγήσεις της και, ειδικότερα, αυτή της προώθησης του επαγγέλματος του νοσηλευτή και της μαίας μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και άλλων προωθητικών ενεργειών μέσω των ΜΜΕ.
Αναφέρει ότι οι ενέργειες αυτές είχαν άμεσα αποτελέσματα, με σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος εγγραφής προπτυχιακών φοιτητών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στα Πανεπιστήμια.
Η ΟΙΥΚ – ΣΕΚ καλεί το Υπουργείο Υγείας να συνεχίσει τις προσπάθειες ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού και τις ευκαιρίες εργοδότησης στον κλάδο, ενώ παράλληλα ζητά «όπως συνεχίσουν οι προσπάθειες για αξιοποίηση όλων των αποφοίτων των νοσηλευτικών και μαιευτικών σχολών της Κύπρου, οι οποίοι δεν εργοδοτούνται στον τομέα».
Η Ομοσπονδία θεωρεί «απαραίτητη την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και τήρηση των κριτηρίων που αυτή θέτει, καθώς και των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα».
Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανάγκη να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα κριτήρια και την εφαρμογή των νομοθεσιών, καθώς και της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων εντός της ΕΕ.
«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη γνώση της ελληνικής γλώσσας, με έμφαση στη διατήρηση των γραπτών εξετάσεων ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης», αναφέρει και προσθέτει πως «η πιστοποίηση των προσόντων θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο».
Αναφέρει επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες, είναι η ύπαρξη υπογεγραμμένης και ανανεωμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας.
«Η σύμβαση αυτή, η οποία πρέπει να έχει υπογραφεί από τις θεσμικές συντεχνίες (ΣΕΚ και ΠΕΟ), θα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολό της για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τρίτες χώρες», προσθέτει.
Κατά τη συνεδρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Η ΟΙΥΚ – ΣΕΚ, «τονίστηκε επίσης η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου».
«Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την τήρηση των προβλεπόμενων αριθμών στελέχωσης των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό ανά βάρδια, καθώς και τις συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», προσθέτει.
Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί το Υπουργείο Υγείας να διενεργεί ελέγχους όχι μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και κατά τις απογευματινές, νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.
«Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι έκτακτοι και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών», προσθέτει.
Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας και τήρησης όλων των κριτηρίων, σύμφωνα με την ΟΙΥΚ-ΣΕΚ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, για τον αριθμό των αδειών που ενδέχεται να δοθούν, ο μέσος όρος πληρότητας των κλινών ανά νοσηλευτήριο για τα προηγούμενα δύο έτη, ανά θάλαμο ή τμήμα για κάθε νοσηλευτήριο.
Τέλος, η ΟΙΥΚ – ΣΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα γενικά κριτήρια που απαιτούνται για την παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε νοσηλευτές από τρίτες χώρες.