Στο στόχαστρο τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας
07 Αυγούστου 2024, 12:50
Αντιδράσεις στην εγκύκλιο του Τμήματος Φορολογίας, η οποία παρέχει διευκρινίσεις για τον φορολογικό χειρισμό της καταβολής ασφαλίστρων υγείας, για σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκφράζουν από κοινού επαγγελματικοί φορείς.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η οποία επισυνάπτεται, τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από τον Έφορο Ασφαλίσεων ή από οργανωμένα Ταμεία εργοδοτών ή επαγγελματικών κλάδων, θεωρούνται πως έχουν την έγκριση του Εφόρου Φορολογίας με την προϋπόθεση πως η φορολογική έκπτωση θα χορηγείται ως εξής:
-Μέχρι και το φορολογικό έτος 2023 θα παρέχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη, για τις ετήσιες εισφορές που καταβάλει σε ένα τέτοιο σχέδιο μέχρι 1% των αποδοχών των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, παρέχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου, για τις ετήσιες εισφορές με περιορισμό μέχρι ποσού 1,5% επί των φορολογητέων εισοδημάτων του ατόμου.
-Από το φορολογικό έτος 2024 και μετά, θα παρέχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη , για τις ετήσιες εισφορές που καταβάλλει στο σχέδιο υγείας. Ακόμη, παραχωρείται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου, για τις εισφορές που κατέβαλε με περιορισμό μέχρι 2% των φορολογητέων εισοδημάτων.
Όπως τονίζεται, η παροχή έκπτωσης, τόσο για τον εργοδότη, όσο και για το άτομο, αφορά το σύνολο των συνεισφορών που καταβάλλονται σε όλα τα σχέδια, στα οποία τα εν λόγω άτομα συμμετέχουν/ συνεισφέρουν.
Η έκπτωση αφορά εισφορές για κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των εξαρτωμένων προσώπων, δηλαδή σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.
Η έκπτωση παραχωρείται, εφόσον πραγματοποιηθεί η δαπάνη από τον εργοδότη ή το άτομο και εφόσον τηρούνται τα κατάλληλα τεκμήρια καταβολής εισφορών/ ασφαλίστρων, το ύψος των οποίων θα πρέπει να είναι ίσο ή ψηλότερο από την έκπτωση που διεκδικείται.
Η συνεισφορά στο ΓεΣΥ παρέχεται ως ξεχωριστή έκπτωση.
Κοινή επιστολή ενώπιον του ΥΠΟΙΚ
Σε κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία επισυνάπτεται, επαγγελματικοί φορείς παραθέτουν τις θέσεις τους για το ζήτημα. Σημειώνεται ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) απέστειλε τις θέσεις του στον Έφορο Φορολογίας πριν την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου.
Ειδικότερα, ο ΠΔΣ επί του προσχεδίου της εγκυκλίου ανέφερε ότι η προτεινόμενη πρακτική δυσμενώς διαφοροποιεί τον φορολογικό χειρισμό έκπτωσης των καταβληθέντων ασφαλίστρων σε ιατροφαρμακευτικά σχέδια, σε σχέση με άλλα ασφάλιστρα και/εισφορές που συμπεριλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα της νομοθεσίας.
Στην κοινή επιστολή που απεστάλη στον ΥΠΟΙΚ, οι φορείς υπογραμμίζουν ότι «είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα οποιουδήποτε προσώπου να λαμβάνει τέτοιες ενέργειες, προς διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και της ίδιας της ζωής τους».
Υποδεικνύεται ότι ο νόμος αναγνωρίζει και διασφαλίζει το εν λόγω δικαίωμα του κάθε πολίτη, με την εισαγωγή ειδικών διατάξεων, χωρίς την επιβολή του όποιου περιορισμού ως προς το ύψος των σχετικών ασφαλίστρων σε ιατροφαρμακευτικά σχέδια.
Συνεπώς, τονίζεται, οι εισφορές και/ή ασφάλεια που αφορούν τα συγκεκριμένα σχέδια θα πρέπει να εκπίπτουν εν την ολότητα τους, χωρίς επιπλέον ποσοστιαίους περιορισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στον νόμο.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η εγκύκλιος δημιουργεί δυσμενής διάκριση μεταξύ της καταβολής ασφαλίστρων σε σχέδια και των υπόλοιπων ασφαλίστρων και εισφορών, περιλαμβανομένων των εισφορών του ΓεΣΥ.
Υπογραμμίζουν ακόμη για την εγκύκλιο ότι «επιβάλλει ένα πρόσθετο περιορισμό» για τις εισφορές και/ή ασφάλιστρα σε σχέδια, που συγκρούεται με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.
«Προπάντων οι οποιοιδήποτε περιορισμοί πλήττουν δυσανάλογα τον πολίτη, χωρίς την τήρηση του μέτρου της αναλογιστικότητας και συγκρούονται με θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που αφορούν την διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας και ζωής», εξηγούν.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, ο πρόσθετος περιορισμός που επιδιώκεται δεν δύναται να έχει έννομη εφαρμογή «αφού είναι κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου».
Υποστηρίζουν όπως τα καταβλητέα ποσά εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο περιορισμό.
Την ίδια θέση εκφράζουν και για την περίπτωση εφαρμογής εκπτώσεων, χωρίς οποιουσδήποτε ποσοτικούς περιορισμούς για τις ετήσιες συνήθεις εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης.
Υποδεικνύουν ακόμη, ότι περιορισμοί πέραν αυτών που προβλέπονται από τον νόμο, μπορούν να γίνουν με τροποποίηση, κατόπιν διαβούλευσης και κατάθεσης νομοσχεδίου στην Βουλή.
«Η εγκύκλιος», ξεκαθαρίζουν, «δεν μπορεί να συνιστά μέσο τροποποίησης του νόμου, ιδιαίτερα όταν πρόνοιες αυτής επηρεάζουν δυσμενώς τον φορολογούμενο πολίτη».
Σημειώνεται ότι την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των φορέων ΠΔΣ, Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματικών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), Cyprus International Business Association (CIBA), Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).
Επισυνάπτεται η εγκύκλιος και η επιστολή εκ μέρους των επαγγελματικών φορέων.
epistoli-egkyklios-3-2024-.pdf
Γ.Χ. και Μ.Κ.
Tags: Ασφάλεια Υγείας, Υγεία