Στο 100% η ποιότητα των παραλιακών νερών στην Κύπρο
03 Ιουνίου 2022, 15:30
Στο 100% έφτασε η ποιότητα νερού των παράκτιων λουτρών στην Κύπρο για το 2020, ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (88.4%) και με το χαμηλότερο ποσοστό να φτάνει το 97.4% το 2017.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος διατήρησε την ποιότητα των παράκτιων λουτρών της στο 100% τρεις συνεχόμενες χρονιές, το 2012, 2013 και το 2014.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το υψηλότερο ποσοστό που σημείωσε ήταν το 2020 με 88.4% (+1.4 πιστωτικές μονάδες από το 2015) και το χαμηλότερο το 2011 με ποσοστό 81.3.%.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι η παγκόσμια μέση επιφανειακή οξύτητα του θαλασσινού νερού για το 2020 ήταν 8.05 pH (-0.1% από το 2015).
SDGs: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Όπως αναφέρει η Eurostat, η ΕΕ σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης (SDG 14) «Ζωή κάτω από το νερό».
«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) αποσκοπούν στη διατήρηση των ωκεανών διασφαλίζοντας τη βιώσιμη χρήση τους. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, την προστασία τουλάχιστον του 30% των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, καθώς και την πρόληψη και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και της οξίνισης των ωκεανών», αναφέρεται.
Ακόμη, «η παρακολούθηση του SDG 14 σε ένα πλαίσιο ΕΕ επικεντρώνεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της διατήρησης της θάλασσας, στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας και στη διασφάλιση υγιών ωκεανών».
Σημειώνεται ότι συνολικά οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έχουν αυξηθεί και οι αλιευτικές δραστηριότητες στα περισσότερα ύδατα της ΕΕ φαίνεται να έχουν γίνει πιο βιώσιμες, χάρη στην κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, οι τάσεις στην υγεία των ωκεανών παραμένουν μικτές. Συγκεκριμένα, έχουν εμφανιστεί ορισμένες θετικές τάσεις για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και μείωση της σημειακής και διάχυτης ρύπανσης μέσω βελτιωμένης επεξεργασίας λυμάτων.
Από την άλλη, οι ωκεανοί, συνέχισαν να οξινίζονται ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: νερό, Παραλία, Ρύπανση θάλασσας