ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη ζυγαριά του Υπουργικού η τρίτη δόση εμβολίου

14 Οκτωβρίου 2021, 06:36

images

Καθοριστικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με το ηλικιακό όριο χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναμένει την κοινή θέση των μελών της επιδημιολογικής ομάδας η οποία θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση, όπως δηλώνουν μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στη StockWatch, εξηγεί γιατί θα πρέπει να χορηγηθεί ενισχυτική δόση στο γενικό πληθυσμό, υπό την προϋπόθεση της παρέλευσης έξι μηνών από τη δεύτερη δόση.

Δεν δικαιολογείται για την ώρα 

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στη StockWatch, τόνισε ότι «σίγουρα δεν τίθεται το ερώτημα για χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό, διότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν για την ώρα κάτι τέτοιο».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «σίγουρα, θα πρέπει να πέσει το ηλιακό όριο κάτω των 65 χρόνων και όχι μόνο για ανοσοκατασταλμένους που ισχύει σήμερα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα - βήμα και με βάση τις συστάσεις των ευρωπαϊκών μηχανισμών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα για μεγάλο αριθμό ατόμων, ώστε να είναι πιο αξιόπιστα».

Από την άλλη όμως, είπε ότι θα πρέπει να εξετάζονται και τα δεδομένα της Κύπρου. Δηλαδή, το πότε αρχίζει και φθίνει στην πράξη η προστατευτική ανοχή από σοβαρή νόσηση, με αύξηση του αριθμού των σοβαρά νοσούντων εμβολιασμένων.

Να κατέβουμε στο όριο των 50 ετών

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί το ηλικιακό όριο για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

«Ποιο θα είναι αυτό όμως, θα διαφανεί από τις τοποθετήσεις των μελών της επιστημονικής ομάδας, ώστε να υπάρχει μια κοινή εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μικρότερων ηλικιών που υποφέρουν για παράδειγμα από άσθμα, διαβήτη ή άλλα νοσήματα.  

«Θα έλεγα να κατέβουμε στα 50 έτη, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των μελετών που δεικνύουν ότι τουλάχιστον 3-6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων», είπε.

Σημείωσε ότι «εφόσον είμαστε στα πρόθυρα των χειμερινών μηνών, όπου αναμένουμε ότι θα παρατηρηθεί κάποια έξαρση, καλύτερα να είμαστε έτοιμοι, ώστε να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ώστε να μην νοσήσει κάποιος βαριά από τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως κατά της μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα η προστασία είναι μόνο 47%, επομένως υπάρχει έκπτωση, η οποία εμένα προσωπικά με ανησυχεί. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η αύξηση των αντισωμάτων μας σε επίπεδα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιό», τόνισε.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι θα πρέπει να αυξηθεί και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Αναγκαίο το ανοσολογικό τείχος και η τρίτη δόση 

Η φιλοσοφία που ακολουθείται σε όλες τις χώρες είναι ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου, δήλωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «αν κοιτάξει κάποιος πολύ προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι καλούνται όλοι ημερολογιακά, σύμφωνα με τον τρόπο που έχουν κληθεί την πρώτη φορά».

Αυτό όπως είπε, συμβαίνει επειδή «γνωρίζουμε από δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες ότι μετά τους έξι μήνες η ανοσολογική ανταπόκριση αρχίζει να φθείρεται και χρειάζεται ενισχυτική δόση για να επανέλθει περίπου στο 95% του προστατευτικού δείκτη».

Σημείωσε ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να κτίζεται το εμβολιαστικό ανοσολογικό τείχος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 80% με τις δύο δόσεις, ενώ η ανοσία της αγέλης σύμφωνα με το δείκτη μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα, πρέπει να φθάσει τουλάχιστον στο 82% με 83%.

«Άρα» πρόσθεσε, «έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να φθάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να κτίζουμε και το κομμάτι του 80% που έχει φθαρεί λόγω παρέλευσης έξι μηνών».

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα