Στα αζήτητα η άδεια πατρότητας
24 Νοεμβρίου 2021, 07:56
Ένας στους τρεις νέους πατεράδες επέλεξε να αξιοποιήσει το δικαίωμα της άδειας πατρότητας το 2020, ενώ περίπου μια στις τρεις μητέρες, δεν διεκδικούν το επίδομα μητρότητας που δικαιούνται, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Η Επιτροπή εξέτασε δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ τις οποίες συνυπογράφει η ΕΔΕΚ, και αφορούν επέκταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου ένας πατέρας μπορεί να λάβει την άδεια πατρότητας, από 16 εβδομάδες στις 52 εβδομάδες.
Η λειτουργός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χριστίνα Χατζηνικολάου, ανέφερε ότι κατά το 2020 αιτήθηκαν επίδομα πατρότητας περίπου 3,5 χιλ. άτομα, ενώ την ίδια περίοδο υπέβαλαν αίτηση για επίδομα μητρότητας σχεδόν 6,5 χιλ. μητέρες. Σημειώνεται ότι οι γεννήσεις κατά τη συγκεκριμένη χρονιά ανήλθαν σε σχεδόν 10 χιλ.
Η κ. Χατζηνικολάου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας είναι από τα υψηλότερα επιδόματα που καταβάλλονται στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι για την καταβολή τους οι ενδιαφερόμενοι λήπτες θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Βουλευτές υπέδειξαν ότι για τα κυπριακά δεδομένα, αυτά μπορεί να είναι από τα υψηλότερα επιδόματα, αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι από τα χαμηλότερα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι συχνά παρατηρείται οι πατεράδες ν’ αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομά πατρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται.
Από πλευράς εργοδοτών, ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, δήλωσε πως παρότι δεν υπάρχει πρόνοια για καταβολή του 100% του μισθού του πατέρα κατά τη λήψη της γονικής άδειας, οι πλείστες επιχειρήσεις όπως είπε, καταβάλλουν τους μισθούς στο σύνολο τους.
Περιθώριο ενός έτους για λήψη άδειας πατρότητας
Οι προτάσεις που εξέτασε η επιτροπή Εργασίας, προνοούν την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς για περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας µε τον ερχομό του παιδιού.
Σκοπός των προτάσεων νόμου σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης από περισσότερες οικογένειες της άδειας πατρότητας, γι’ αυτό και προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας και κατ' επέκταση του επιδόματος πατρότητας.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για καταβολή επιδόματος πατρότητας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2017, δικαιούχοι 2 εβδομάδων επιδόματος πατρότητας είναι οι ασφαλισμένοι σύζυγοι που βρίσκονται με άδεια πατρότητας, πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και δεν λαμβάνουν πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη.
Η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει αιτητής το επίδομα, αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 16 εβδομάδων.
Σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης ή νοσηλείας του βρέφους λόγω πρόωρου τοκετού, η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να ληφθεί η άδεια και το επίδομα πατρότητας επεκτείνεται ανάλογα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση γέννησης δίδυμων η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει το επίδομα πατρότητας αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 20 εβδομάδων.
Με τη νέα χρονιά η ρύθμιση
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν με την πρόταση νόμου, καθώς η προτεινόμενη ρύθμιση έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα και θα συμβάλει τόσο στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όσο και στην ενίσχυση του ρόλου του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού.
Το Υπουργείο, όπως είπε, δεσμεύτηκε να εξετάσει την εισήγηση, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής οδηγίας για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να επανέλθει, με τη νέα χρονιά, με τις τελικές του θέσεις για ρύθμιση του αιτήματος.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, υπενθύμισε την εξαγγελία της Κυβέρνησης για εφαρμογή της γονικής άδειας επί πληρωμή και για τους δύο γονείς, η οποία αποτελεί όπως είπε διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ.
Της Ελένης Χαραλάμπους
Tags: Άδεια μητρότητας, Άδεια πατρότητας