Πώς η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία
03 Δεκεμβρίου 2024, 06:41
Οι δίαιτες με υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη, μπορεί να είναι ευεργετικές για την καρδιαγγειακή υγεία.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν την υψηλότερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης προς ζωική πρωτεΐνη, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (CHD) σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη χαμηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη.
«Ο μέσος Αμερικανός τρώει μια αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη 1:3. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια αναλογία τουλάχιστον 1:2 είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Για την πρόληψη της CHD, μια αναλογία 1:1,3 ή μεγαλύτερη θα πρέπει να προέρχεται από φυτά», δήλωσε η Andrea Glenn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης επιστήμονας στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard T.H. Τσαν Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Γιατί η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία
Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 30 ετών για την υγεία της καρδιάς, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σχεδόν 203.000 ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη Nurses’ Health Studies I και II καθώς και στη μελέτη follow-up των επαγγελματιών υγείας.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια ως μέρος αυτών των μελετών.
Από αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης των συμμετεχόντων σε γραμμάρια, συμπεριλαμβανομένων τόσο των φυτικών όσο και των ζωικών πρωτεϊνών.
Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για το ιστορικό υγείας των συμμετεχόντων, καθώς και για τον τρόπο ζωής και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και στεφανιαία νόσο.
Βρήκαν ότι αυτές οι μειώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε όσους κατανάλωναν περισσότερες πρωτεΐνες συνολικά.
Ενώ η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων άρχισε να αυξάνεται σε αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη 1:2, η μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου συνέχισε να μειώνεται με υψηλότερες αναλογίες φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση του κινδύνου για αυτές τις ασθένειες πιθανότατα οφείλεται στην αντικατάσταση του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Γ.Χ.
Tags: διατροφή και καρδιά, Καρδιά, Λήψη πρωτεΐνης, Πρωτεΐνες