ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη η Λευκωσία στις περιπτώσεις γονικής μέριμνας

28 September 2024, 05:30

images

Στη Λευκωσία παραλήφθηκαν το 2023 οι περισσότερες νέες αιτήσεις γονικής μέριμνας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, σημειώνει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που διατηρούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για το έτος 2023, στην επαρχία Λευκωσίας παραλήφθηκαν 159 νέες υποθέσεις γονικής μέριμνας, στην επαρχία Λεμεσού 132, στην επαρχία Λάρνακας 86, στην επαρχία Πάφου 67 και στην επαρχία Αμμοχώστου 22 νέες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός, στην επαρχία Λευκωσίας απασχολούνται 3 λειτουργοί στο πρόγραμμα γονικής μέριμνας, στην επαρχία Λεμεσού 3 λειτουργοί, 1,5 λειτουργός στην επαρχία Λάρνακας, 1 λειτουργός στην επαρχία Πάφου και 0,5 λειτουργός στην επαρχία Αμμοχώστου. Στο άμεσο πλάνο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο έχει ήδη τροχιοδρομηθεί, είναι η τοποθέτηση ακόμα 3 λειτουργών στο πρόγραμμα γονικής μέριμνας.

Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση χρειάζεται εξατομικευμένο τρόπο προσέγγισης και λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό υποθέσεων που χειρίζονται οι λειτουργοί της γονικής μέριμνας για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία από τα προηγούμενα έτη, ο αριθμός των καινούριων περιπτώσεων διαμοιράζεται ανάλογα.

Συλλογική ευθύνη γονιών

Όπως τονίζει ο υπουργός, στις περιπτώσεις διαταγμάτων του οικογενειακού δικαστηρίου, για σκοπούς επικοινωνίας των παιδιών και με τους δύο γονείς, οι γονείς έχουν συλλογική ευθύνη στην πιστή εφαρμογή των διαταγμάτων και διατήρηση των οικογενειακών δεσμών.

Σε περίπτωση τυχόν παράλειψης συμμόρφωσης ενός εκ των δύο γονέων με τους όρους του διατάγματος, η υπόθεση εξετάζεται από την αστυνομία, μετά από αναφορά ή καταγγελία από τον γονέα.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αριθμητικά τις περιπτώσεις παρακοής διαταγμάτων γονικής μέριμνας παιδιών καθώς οι αναφορές/ καταγγελίες γίνονται στην αστυνομία.

Διαδικασία για παρακοή διαταγμάτων

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις περιπτώσεις παρακοής διαταγμάτων γονικής μέριμνας, ο αρμόδιος λειτουργός κοινωνικών υπηρεσιών γονικής μέριμνας που χειρίζεται την περίπτωση, προβαίνει σε συμβουλευτική καθοδήγηση προς τους δύο γονείς, με στόχο την απάμβλυνση των μεταξύ τους συγκρούσεων και την επεξήγηση των αρνητικών μακροχρόνιων ψυχοσυναισθηματικών επιπτώσεων στο παιδί που προκύπτουν από τη στέρηση της επικοινωνίας με έναν από τους δύο γονείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και κατόπιν οδηγιών του οικογενειακού δικαστηρίου, καταβάλλονται προσπάθειες συνεργασίας με τους γονείς για καθορισμό επιβλεπόμενης επικοινωνίας στα γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Στις περιπτώσεις που οι γονείς είναι δεκτικοί στη συμβουλευτική καθοδήγηση, το ζήτημα επιλύεται και ξεκινά εκ νέου η εφαρμογή του Διατάγματος.

Στις περιπτώσεις γονικής μέριμνας που προκύπτει αναφορά ή καταγγελία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αυτά τυγχάνουν χειρισμού από τον εξειδικευμένο λειτουργό κοινωνικών υπηρεσιών του προγράμματος πρόληψης και/ή αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα